Egészséges testkép kicsi kortól: így segíts benne a gyerekednek

A közösségi média korában sok szó esik a tökéletesség kultuszáról, és arról, hogy az eltúlzott megfelelési kényszer súlyos problémákhoz vezethet. De vajon hogyan segítheted hozzá a gyerekedet a saját testével fenntartott egészséges viszonyhoz úgy, hogy a másik végletbe se csússzon el, és az egészséges testkép helyett az önáltatás csapdájába se essen bele?

Nyilvánvaló, hogy a közösségi médiában mindenki igyekszik a jobb arcát mutatni – ám aki elhiszi, hogy a tökéletesre formált testek, a makulátlan sminkek, a drága ruhák a teljes valóságot tükrözik, könnyen beleeshet az önostorozás, és az önutálat csapdájába. Ezzel a látszólagos tökéletességgel ugyanis nehéz versenyezni. Megjelent ugyanakkor az önmagunk elfogadását, az átlagos szépséget, a valódiságot hangsúlyozó ellentrend is. Ez önmagában egy remek ötlet, és sokaknak út az egészséges testkép felé, ám sajnos időnként ez is szélsőségekbe csúszik bele –  letagadva, hogy az elhízás egy bizonyos határon túl már nem esztétikai, hanem egészségügyi kérdés, vagy hogy az is lehet „igazi” és „őszinte”, aki sminkel. De hogyan lehet abban segíteni a gyerekeknek, hogy sem egyik, sem másik szélsőség ne befolyásolja túlzottan, és jó barátságban legyen a saját testével?

Az egészséges testkép fogalmát tőled tanulja!

A mi szülői generációnk még közösségi média nélkül is abban nőtt fel, hogy „egy nő soha nem lehet elég fiatal, és elég vékony”. Ez a közhely remekül leírja, miért harcoltunk már körülbelül 14 éves korunk óta. Nekünk felnőtt fejjel kellett megtanulni, hogy önmagunk ostorozása és a megfelelési kényszer ritkán visz előre. A gyerek viszont megúszhatja mindezt, ha már kicsi korától azt látja, hogy a saját testünk, a miénk is, és az övé is, nem lehet utálat tárgya. Ha a tested nem is tökéletes, tiszteld benne azt, hogy mennyi mindenre képes.

Kukába a megfeleléssel!

Sem egy lánynak, sem egy fiúnak nem kell „ilyennek vagy olyannak” lennie. Hagyd a sztereotípiákat, és örülj annak, amiben a gyereked ügyes. Akkor is, ha tökéletesen hozza a klasszikus nemi szerepeket. Egyáltalán nem baj, ha egy lány nem azt tartja fő céljának, hogy szép legyen, de az sem baj, ha szeret sminkelni és divatosan öltözködni. A stílus viszont korántsem egyenlő azzal (sőt!), hogy – megint csak a megfelelés kedvéért – mindent megmutat magából.

Gúnyolódni tilos!

Az alapszabály: más testalkatán, öltözködésén, és egyáltalán, semmijén nem gúnyolódunk, sem egymás közt, sem hallhatóan. Mindenkinek megvan a saját története, és mindenki értékes, viszont nem mindenki egyforma. Senkinek nincs joga leszólni, megalázni a másikat. Ha valaki mégis megteszi, azzal magát minősíti, és nem túl hízelgően.

Beszélj az egészségről!

Arról viszont beszélni kell, mire jó az egészséges életmód, milyen veszélyei vannak a jelentős túlsúlynak, miért fontos egészségesen étkezni, és rendszeresen sportolni. Arról is, hogy sportnak nem az a célja, hogy pár centivel csökkenjen a körméretünk, hanem főleg az, hogy jól érezzük magunkat közben, és egészségesek legyünk. Az önkínzás semmire sem jó, de az öröklött formák és az egészséges testkép nem adnak felmentést az alól, hogy legalább nagy vonalakban egészségesen akarjunk élni.

Az egészséges hiúság nem elítélendő

Ne ess át a ló túloldalára: az emberekben a világtörténelem folyamán mindig volt némi hiúság, ezt nem lehet egyszerűen kivenni a képletből. Az egészséges testkép kialakításához az önmagunkhoz való őszinteség is nagyon fontos. Ha valami nem tetszik magadon, nyugodtan lehet dolgozni rajta, úgy, hogy közben nem utálod magad. Ne tégy úgy, mintha a külsőségekkel törődni hiba volna, inkább törekedj a külső és a belső közötti egyensúlyra, és nyugodtan próbáld meg a legjobbat kihozni magadból. (És persze ne ess kétségbe, ha nem sikerül tökéletesen, és azonnal. Az elég jó is éppen elég jó.)

Kísérletezzetek a fényképekkel!

Ha a gyerek látja, mennyi változtatáson esik át egy profi fotó, mielőtt kikerül egy celeb instagram-oldalára, vagy egy magazin címlapjára, valószínűleg kevésbé lesz hajlamos azokat valóságként értékelni. Akár kísérletezhettek is a képszerkesztő programokkal – persze csak viccesen, hiszen épp az a cél, hogy ne ugyanilyeneket akarjon gyártani. És bár ezeket a fotókat nyugodtan lehet szépnek találni, igyekezz hangsúlyozni, hogy mindez nem elvárás, inkább egyfajta műalkotás. A Mona Lisa is szép, mégsem akarjuk utánozni. Nem kell mindenkinek egyformának lenni, mert akkor elég unalmas lenne az élet. A karikás szemű, sminktelen pillanatok is hozzá, a mindennapjaihoz tartoznak, ahogy a modelleknek is vannak ilyenek, csak ezt nem feltétlenül osztják meg a közösségi médiában. Az egészséges testkép fogalmába viszont ezek az időszakok is simán beleférnek.

Csak lazán!

Sok mindenben szükségünk volna egy kis lazaságra – a külső terén is. Merj kicsit lezseren, nem dogmatikusan hozzáállni ehhez a kérdéshez, és egyszerűen élvezni, amit csinálsz. Aki valóban jóban van magával, az nem a saját tökéletességét vagy épp tökéletlenségét akarja látványosan dokumentálni, hanem egyszerűen csak jól érzi magát.

 

Szerzőnk: Csiki Judit, Happy Family munkatárs,  a Zöldsaláta életmódblog (http://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője

 

Fotók: freepik.com