Dubaj, a családok számára is a leg-ek városa

Képzeljetek el egy várost, ahol minden új, monumentális, lenyűgöző, ámulatba ejtő! Meg van? Igen, ez DUBAJ!

Március végén 6 napot töltött el munkatársunk az Egyesült Arab Emírségek egyik legismertebb városában, Dubajban. Miután kiderült, hogy utazik, onnantól kezdve napokon át kereste az infókat arról, hogy hogyan kell ott öltözködni, viselkedni, milyen az idő, hány fokos a tenger, mit érdemes és KELL megnézni családos szemszögből is. Lássuk hát személyes benyomásait:

Mi fér bele hat napba?

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosa Abu Dhabi, de a legismertebb városa Dubaj, mivel sokkal több nevezetességgel rendelkezik és a lakosait tekintve is multikulturális. Az öltözködést is kipipálhattam rögtön, teljesen átlagos, tengerparti városhoz szokott látvány fogadott a ruhák terén. A nagyon szélsőséges, semmit nem takaró szoknyát vagy felsőt nem szeretik, de emiatt nem aggódtam, itthon sem venném fel. Ugyan a kinti hőmérséklet 20-25 fok között mozog március végén, az épületekben és a közlekedési eszközeikben (metro, villamos, taxi) erős a légkondicionálás. Emiatt érdemes a táskában tartani egy kendőt (vállat eltakarni is jó), vagy vékonyabb kardigánt. Ha gyermekkel utazunk, ezt akkor is érdemes szem előtt tartani, senki nem szereti a jól megérdemelt pihenését ágyban, lázasan tölteni.

Mivel az első nap nagyrészt utazással telt (5,5 óra a repülő út, kibírható, még kisgyermekkel sem vészes, sokan utaztak családostól), és csak este landoltunk Dubajban (3 óra az idő eltolódás előre), a repülőút fáradalmait a szállodában pihentük ki. Másnap kezdődtek az igazi kalandok, alig vártuk, hogy felfedezhessük a várost! Ebben óriási segítségünkre volt a Hellodubai.com csapata, utólag is örök hála nekik!

Másnap délelőtt szabad program volt, séta a tengerparton, kávézás, a környék felfedezése. A víz hideg volt, ezért csak bokáig mertünk belegázolni, de a homok finom, a tengerpart nagyon kulturált, és folyamatosan rendben tartott. Ha kisgyermekkel érkezünk, számukra ez itt igazi paradicsom: gyönyörű kagylók, építeni való homok, minden tiszta környezetben.

Az első igazi programunk délután kezdődött, és egy sivatagi túrára voltunk hivatalosak, vacsorával, homokbuckákon keresztüli kocsikázással (ez elég rázós volt, erősen kellett kapaszkodni az autóban), tevegeléssel (kb. 5 perces volt), sólyomreptetéssel, hennafestéssel és hastánc bemutatóval. Kipróbáltuk este a helyi ételeket, melyek egészen jól illeszkednek az európai kényes gyomorhoz. Jó kis látványos program volt, érdemes kipróbálni, a gyerekek is nagyon élvezték, főleg a kocsikázást! Kb. 15.000 Ft/fő az ára felnőtteknek, gyerekekre kedvezmény van.

Másnap az egész napot az Aquaventure Parkban terveztük eltölteni, és milyen jól tettük! A nap is kibújt a felhők mögül, egész nap melegített minket, mi pedig egy teljes napra újra gyerekek lehettünk. Szerettük volna kipróbálni a helyi közlekedési eszközöket, ezért először a szálloda előtt elhaladó villamosra ültünk fel. Dubaj villamos vonala még elég rövid, jelenleg csupán egy vonalból áll, ez 10,6 kilométer hosszan vezet a Al Sufouh és a Jumeirah Lakes Towers között, érintve a Media City-t, a Palm Jumeirah Monorail indulóállomását, valamint a Dubai Marinát. Az utazás ára 3-4 dirham között mozog, ami 240-320 Ft között van. Ami nagyon érdekes, hogy mind a metró, mind a villamos az öt év alatti és/vagy 90 centiméter alatti gyerekek számára ingyenes, a megállók mind ultramodernek, fedettek és klímázottak.

A villamosról átszálltunk a magasvasútra, ami a metróhoz hasonlóan vezető nélkül közlekedik, Dzsumeira Pálmán vezet végig, méterekkel az utcaszint fölött. Az 5,45 kilométer hosszú kétvágányú, egysínű vasút köti össze a pálmasziget hullámtörőjét a törzsével, valamint a szigetet a szárazfölddel. A villamos Palm Jumeirah nevű megállójánál lévő The Gateway Towers-től indul, és az Atlantis Hotel melletti vízi élménypark fölött ér véget, pont ott, ahová mi aznap tartottunk! Az Aquaventure Park szerintem kihagyhatatlan akkor, ha gyermekkel utazunk, vagy bennünk lakozik a gyermek. Számtalan csúszda, vízi játékok, csodás tengerpart, napozó helyek várnak itt, élmények a javából! Az árak kicsit borsosak, kb. 20.000 FT/fő körül van a felnőtt belépő, de gyermekekre itt is nagy kedvezmények vannak.

A negyedik napra jutott Dubaj nevezetességeinek a felfedezése, profi idegenvezetővel. Ha valaki szeret viszonylag rövid idő alatt túlesni a látnivalókon, akkor a fél napos városnézés ideális erre. Gyakorlatilag belefér minden fontos épület, városrész, történelmi hely:

– Dubai Marina Walk (a híres csavart toronyházzal szemben)
– Pálmasziget, az Atlantis szálloda előtt
– The Souk Madinat (“Dubai Velencéje”)
– Burj Al Arab beach
– Jumeirah mecset
– A Creek partja és a régi városrész
– Dubai Mall és a Burj Khalifa (The Downtown)

Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk palotája

Két megálló között sajnos nem sok idő van bámészkodni, emiatt némelyik helyen maradt bennem egy kis hiányérzet. Nagyon tetszett például a Madinat Jumeirah nevű környék, amely az óváros hangulatát idézi, de valójában minden újonnan épült. Hotelek, éttermek és bazárok találhatók itt, érdemes egy sétát tenni, kellemes környék. A háttérben pedig ott magasodik a Burj Al Arab, a vitorla alakú, hétcsillagosként emlegetett szálloda. A városnézés vége a Dubai Mall volt, amely a világ legnagyobb bevásárlóközpontja, benne egy óriási akváriummal.

Tettünk egy „kisebb” sétát a Dubai Mallban, de gyakorlatilag képtelenség bejárni pár óra alatt. Ha valakinek erre igazán marad ereje és energiája, érdemes rászánni akár egy fél napot is: a világ összes divatmárkája képviseli itt magát! Közvetlenül mellette található a Dubai Fountain, világ legnagyobb zenélő szökőkútja, valamint a világ legmagasabb épülete, a Burj Khalifa. Felmentünk egészen a 148. emeletre, és onnan néztük végig a naplementét, miközben frissítőket szolgáltak fel. A látvány az 555 méteres magasságból, a világ legmagasabban lévő nyitott kilátójából valami egészen fenséges. A belépő a 124. emeletre 25.000 Ft körül van, a 148. emelet már borsosabb áron van, 50.000 Ft/fő.

Metróval mentünk haza, ami megint nagyon érdekes volt. A metrónak van külön, nőknek és gyerekeknek fenntartott kocsija, ahol férfiak nem foglalhatnak helyet.

Ötödik nap reggel korán keltünk, a program helikopteres városnézés volt. 12 perc alatt a levegőből mutatja be Dubai legrégebbi részeit, a fűszerpiacot és a széltornyokat, majd kontrasztként elrepülnek a felhőkarcolók és a gyönyörű tengerpart felett. Ez a program talán a leginkább „zsebbe nyúlós”, fejenként 50.000 Ft körül van, és mindössze 12 percig tart. De a látvány kárpótol mindenért, ha Dubajba járunk, érdemes kipróbálni!

Ezután ellátogattunk egy másik bevásárlóközpontba (Mall of the Emirates). Ennek a plázának az egyik végében, üvegfal mögött található egy beltéri sípálya, ami olyan, mint egy élő karácsonyi képeslap! Szerettük volna este is megnézni a zenélő szökőkutat a fények miatt, ezért visszataxiztunk a Dubai Mall-hoz. Taxival sem mindegy, melyiket választjuk, a sima homokszínű az átlagos áru (kb. 4-5000 Ft volt a fuvardíj), míg a fekete Lexus taxik dupla áron közlekednek. Mindenkinek a pénztárcájára van bízva, hogy melyiket választja.

Az utolsó napunkat az Emirátusok fővárosában, Abu Dhabiban töltöttük el, mielőtt kivittek volna minket a repülőtérre. Mivel csak este indultunk haza, bőven volt idő felfedezni ezt a várost is, amely fantasztikus zöld felületeivel, virágágyásaival, pálmafáival inkább idézte egy dél-európai tengerparti település hangulatát. Itt is rengeteg élményben volt részünk:

  • Megtekintettük a Sheikh Zayed Nagymecset, ahol mi lányok a helyi viseletet, az abaját kellett hordanunk. Meglepően kellemes érzés volt, bár amikor magunkra vettük, hirtelen eltűntünk az egyforma fekete ruha alatt, és csak az arcunk különböztetett meg minket egymástól. A férfiaknak itt kötelező a hosszú nadrág és a hosszú ujjú felső.
  • Vendégül láttak minket egy aranyporos Capuccinóra az Emirates Palace luxusszállodában, ahol tényleg, de tényleg minden aranyból van! A falon az óra Rolex, a képkeretek arannyal futtatottak, elképesztő mértékű a pompa és a csillogás, ami ott várja a látogatókat.
  • Kívülről ugyan, de megnéztük a Yas-szigeten lévő Louvre Abu Dhabit, majd a Forma1 pályát és a Ferrari World-öt, szintén ezen a szigeten. A Forma 1 rajongóknak ez igazi kuriózum, pilótaként beöltözve egy igazi Ferrari versenyautóban is fotózkodhatunk!

 

Sajnos a nap végén elérkezett az idő, hogy a repülőtéren fejezzük be ezt az egészen rendkívüli utazást. Hálás köszönet a Turizmus Kft. és a Happy Family szervezésének a felejthetetlen hat napért! Megtapasztaltuk, hogy Dubaj fiatal, és rendkívül gyorsan változó város olyan városrészekkel, amelyek pár évvel korábban még nem is léteztek. Egy tíz évnél idősebb épület már réginek számít, a következő kategória pedig a „jé, ez mikor került ide?”. A rengeteg építkezést látva pedig biztos, hogy a város mindig tartogatni fog valami újdonságot a visszatérőknek, főként annak tudatában, hogy 2020. év végén Dubai rendezi a Világkiállítást. Bebizonyosodott számunkra, hogy Dubaj az ellentétek városa – régi és új, fényűző és egyszerű, európai és arab keveréke, egy igazi felejthetetlen, multikulti élmény!

Szerzőnk: Besenyi Mária, Happy Family munkatárs