DiTox – Kamasz-gyerekes családok a tavaszi táborban

Mi az a DiTox?

  • 100%-ban kütyümentes
  • Kamasz gyerekes családoknak
  • Családi élmények és kortárs közösség
  • Korosztályhoz illő programok

Tudjuk, hogy nem lehet kütyük nélkül élni, legalábbis a mai világban nagyon nehéz lenne kivitelezni. Azonban mindannyian érezzük, hogy időnként jól jön egy kis digitális elvonulás, amikor kütyük nélkül kapcsolódik ki a család – főleg, ha már kamasz korúak a gyerekek. Ez hívta életre a DiTox-ot (DIgitális deTOXikálás), amelynek célja, hogy a család minden tagjának segítsen időnként letenni a telefont és közös élményeket gyűjteni, offline. Mi megszervezzük az egész családi tábort a szállástól az étkezésen át a programokig, hogy a kamaszoknak és szüleinknek csak magukra és egymásra kelljen figyelniük.

A tavaszi tábor

Első táborunkat Cserhátszentivánon tartottunk, 45 órát töltöttek a családok teljesen offline. Minden telefont, okosórát, fényképezőgépet letettünk már érkezéskor: ismeretlenekből lettek öt perc alatt ismerősök, a tábor végére barátok. Természetesen volt egy “vészhelyzet esetén hívható” telefonszám, amit az otthoniaknak meg lehetett adni, így közvetve elérhetők voltak a résztvevők – a vészhelyzeti telefonszám szerencsére egyszer sem csengett. A programokon való részvétel sosem volt közelező, ám az aktivitásért és a jó szereplésért is DiTox pontokat lehetett gyűjteni a végső győzelemért folyó küzdelemben – így végig óriási volt a lelkesedés.

A kamaszok mondták – ezért volt jó a tavaszi DiTox családi tábor:

„Szuper volt rengeteg új emberrel találkozni és megismerni őket. Észrevenni, hogy telefon nélkül is milyen jól el lehet lenni.”

„hogy a családommal lehetek”

„annyira belefeledkeztem a programokba, hogy teljesen elveszítettem az időérzékem”

„szuper programok, sok gyerek, jó társaság”

Mit csináltunk?

A tábor programját úgy állítottuk össze, hogy kifejezetten kamaszoknak és szüleiknek való elemekből álljon, legyen benne fizikai és szellemi próbatétel is. A programok között két, kifejezetten családi kihívásra került sor. Kvíz-esten mérték össze szellemi tudásukat a családok, előtte egy ötórás stratégia túrán küzdöttek meg egymással, legyőzve az eléjük gördített számos akadályt. A többi programra szabad csapatválasztással lehetett nevezni, így például a gyerekcsapatokat felnőttcsapat hívta ki egy fantasztikus activity-partyra. A szervezett programelemeket mindig szabadidő váltotta, a kamaszok általában egymás társaságában játszottak, röplabdáztak, pingpongoztak, társasjátékoztak, kártyáztak, és amikor előkerültek a gitárok, együtt zenéltek. A szülők ilyenkor olvasgattak, beszélgettek, rövid sétát tettek a környéken a párjukkal, és este a tábortűznél közös borozgatással zárták a napot.

Őszintén szólva nem volt egyszerű öszegyűjteni azt a 35 főt, aki elsőként vállalkozik egy ekkora kalandra. 15 felnőtt és 20 kamasz (10+ évesek, jellemzően a 13-18 közötti korosztályból, fiúk és lányok vegyesen) vágott bele a kihívásba. Érdekesség, hogy volt olyan család, ahol a nagybácsi hozta el három unokaöccsét, de velünk tartott az egyik családnál lakó egyiptomi cserediák is, aki szinte azonnal beilleszkedett. Hittük, hogy jó lesz, de a siker mértéke még bennünket is meglepett. A programzáró kérdőív válaszai alapján elmondhatjuk: kivétel nélkül minden résztvevő úgy nyilatkozott, hogy feltétlenül szeretne újra jönni. És hogy hogyan is bírtuk kütyümentesen? Egy felnőtt mondta csak, hogy neki nehéz volt a telefonnélküliség, a résztvevők 36%-a azt tapasztalta, hogy szinte észre sem vette, hogy nincs telefonozás, annyira jó volt a társaság és a program, és csak ritkán jutott eszükbe a telefonjuk. 61% számára pedig nemcsak, hogy nem volt nehéz offline lenni, hanem konkrétan jó érzés volt teljesen kikapcsolódni. Egyébként a legizgalmasabb a történetben, hogy a gyerekeknél a válaszok még kicsit pozitívabbak is voltak, mint a felnőtteknél 😉

 A szülők mondták – ezért volt jó a tavaszi DiTox családi tábor:

„A család intenzív, tartalmas együttléte, jó beszélgetések. A kamasz gyerekeim szuperjól elvoltak az offline világban. Nem veszekedett a család (ami főleg azért szokott lenni, hogy tegyék le a telót)”

„Elfelejteni a telefonomat és az otthoni/munkahelyi problémákat. Önfeledten játszani, újra gyereknek lenni. Sokat beszélgettünk a családommal ;-)”

„Tényleg nem volt “szükség” a telefonunkra, EGYÜTT voltunk”

www.ditox.hu

www.facebook.com/ditoxelmeny