„De nehéz az iskolatáska!” kiválasztása

Minden évben kíváncsian várom, főleg, amióta iskolások a gyerekeim, hogy éppen mi az aktuális füzet, és iskolatáska motívum trend. Nem csak a fiúkat veszem szemügyre, ugyanúgy érdekel a kislányoknak szánt iskolaszerek divatja is. Többször azt is megtapasztaltam, hogy a kislányoknak sokkal többféle mintázatú füzetet, tolltartót, táskát kínálnak, mint a fiúknak. Így már több éve ezt le is ellenőrzöm.

Nem tudom, miért keresem ezt a konfliktus forrást, de fiús anyaként szomorúan tapasztalom, minden évben duplán nyernek a lányok. Biztos több női tervező van, vagy többüknek van lánya vagy a statisztikák szerint több a lány nebuló.

Itt már nem is sorolom fel, hogy az milyen hatással van az idegrendszeremre, amikor órákig töprengenek a lányok szüleikkel, hogy melyik mintát válasszák a bőség zavarában. Én meg órákig keresgélem a normális fiú motívumos füzeteket. A nagyobb fiamnál már két éve nagy mákom van. Ő már gimis és csomagolni sem szabad, -hála az égnek- a könyveit, füzeteit. Neki a nagyvárosok fekete-fehér fotóival díszített füzetek tetszenek és minden tantárgyhoz ilyet választott. Vele nem kell sokat bajlódni már ez ügyben. Csak a tollánál válogat, hogy az egy jó minőségű, fekete színű íróeszköz legyen.

Focirajongó nebulók előnyben

Bezzeg a fiúk gyorsabban is döntenek. Újabb tapasztalatom, a füzet tervezők szerint a fiúk 90%-ban focidrukkerek és azon belül is a Real Madridnak szurkolnak. Így akik ebbe a halmazba esnek valóban gazdag kínálatban dúskálnak. Tolltartókról, táskákról tornazsákokról és füzetekről mosolyognak a túl jóképű Ronaldo és csapattársai, hogy még ezt a jogdíjat is megszerezték. És valóban sokan döntenek a focista stílus mellett.

Állatok fiúsan

A fiúk még kedvelhetik az állatokat, tigrisek, oroszlánok, elefántok, szóval nagyvadak előnyben. Ezért állatfotókkal illusztrált füzetet is választhatnak. De azért itt is több cuki cica és egyéb lányosabb színekkel díszített iskolaszer van. Egyszer én is vettem cicás vignettát és füzeteket is, mert a kisebb fiam macska imádatban volt abban az évben. De a második félévben át kellett csomagolnom minden füzetét, mert cikizték a többiek. Így hetekig kerestem fiús csomagolópapírt, mert abból is több a lányos mintázatú, színezetű.

Mesehősök döppingje

Az iskolaszerek marketingesei bizonyára a mesehősökre voksoltak inkább a népszerűségi szavazáson, mert minden évben nagyon profi kínálat van az éppen a mozikban futó mesék szereplőivel illusztrált suliszerekből. Mi is vettünk már Spongyabobos iskolatáskát, pusztán a kockanadrágos vicces szivacs miatt, és ki is dobtuk egy hónap múlva, mert atomjaira hullott a tolltartó és az iskolatáska is. Mostanában a mignonok, Transformersek uralkodnak és természetesen a Jégvarázs mesefilm szereplői árasztották el a piacot az iskolaszereken, hogy a kislányok szívét meghódítsa és a szülők bankkártyáját lefagyassza.

Sportosan is lehet

A felsősök már lazábban kezelik a suli létet. Ők már nem rajonganak látványosan mesehősökért. Inkább menők akarnak lenni és utánozzák a kedvenc vloggerüket. Ilyenkor jönnek a képbe a sport márkák hátizsákjai. Bár nem fér el benne a munkafüzet, de az már a kamaszokat egyáltalán nem zavarja.

Támadnak a mókusok

Olvastam egy kutatást, hogy a családok gyerekenként 19 000 Ft-ot költenek iskolakezdésre. Szerintem ez jóval magasabb összeg, mivel egy iskolatáska már önmagában meghaladhatja a tizenötezer forintot. De láttam olyat is, ami ennek a kétszerese. A legtrendibb, most az alsós kislányoknál a mókusos táskák. Nagyon cuki mókusok hívogatják a leendő nebulókat, hogy velük kezdjék meg az iskolai szezont.

Szülőknek Star Wars

Bevallom én is Star Wars rajongó vagyok és örülök, hogy a fiaimat is sikerült megfertőznöm egy kis jedi imádattal. Így mindkét ifjú padavan fiamnak évekig ez a film köszönt vissza a hátáról, azaz az enyémről, mert másodikos korukig én cipeltem a nagyon nehéz iskolatáskát. Arra is gondoltam, hogy nem is a gyerekeknek kellene döntenie a mintáról és a formáról, hanem nekem, hiszen én vagyok a serpájuk.

 

Szerzőnk: Palásti Márti a Mindennapi Nő bloggere , két szuper fiú anyukája

Táskák, iskolaszerek: Answear.hu és Játéksziget

MEGOSZTÁS