Családosokat és friss házasokat érintő újabb kedvezmények

házasságkötésAz Emberi Erőforrások Minisztériumának kiadványa is a kormány házasság- és családtámogató programjának része, amelynek keretében újabb és újabb tájékoztatókat adnak ki, hogy minden érintett megismerje és igénybe vehesse a neki alanyi jogon járó kedvezményeket, juttatásokat, támogatásokat.

Ebben az évben több nagy újdonság is van a kedvezmények között. Az egyik a január 1-je óta élő havi 5000 forintos adókedvezmény, a kormány “nászajándéka”, amelyet minden házasságot kötő fiatal pár igénybe vehet, amennyiben legalább az egyik félnek ez az első házassága. A kedvezmény két évig, vagy a várandósság 3. hónapjáig jár az újdonsült házaspárnak, az egy gyermek utáni 10.000 Ft-os adókedvezmény pedig már ekkortól igényelhető.

A másik fontos újítás az ún. CSOK-program, ami valójában a régi szocpol, de új feltételekkel. A CSOK a családi otthonteremtési kedvezmény rövidítése és 2015. július 15-től jóval több dologra lehet igénybe venni, mint eddig. A támogatás mértéke 500 ezer és 3 millió 250 ezer forint között igényelhető majd használt és új ingatlanok vásárlására és bővítésére. Nagyon nagy különbség a korábbi szocpol-rendszerhez képest, hogy a CSOK-ot az egy-gyermekes szülők is igényelhetik.

Természetesen továbbra is vissza nem térítendő támogatásról van szó, és azok kérhetik, akik vállalják, hogy négy éven belül egy, nyolc éven belül pedig két gyermekük fog születni, de igényelhető a pénz örökbe fogadott gyermek és 24 hetes magzat után is. A szülők életkora nem haladhatja meg a 40 évet. A megítélhető támogatás mértéke attól függ, hogy mennyi a vállalt vagy már megszületett gyermekek száma, mekkor a  megvásárlandó vagy felújítandó ingatlan és milyenek annak az energiatakarékossági mutatói. Fontos tulajdonsága a programnak, hogy költségvetési kerete felülről nyitott, ami azt jelenti, hogy aki megfelel a feltételeknek és igényli a támogatást, az mindenképpen meg is kapja azt.

 

Forrás: csaladhalo.hu

MEGOSZTÁS