Cápafesztivál – együtt a család!

Nincs olyan gyerek, akit ne érdekelne a cápák izgalmas világa. Mivel a cápatámadások miatt a cápáknak „rossz hírük” van, ezért a szülőknek nagy szerepe van abban, hogy a gyerekeknek pontos képük legyen a tenger egyik legcsodálatosabb élőlényeiről. A National Geographic Wild-on júliusban Cápafesztivált rendeznek, nézzétek együtt!

Az olimpiát elhalasztották ugyan, de az óceánok lakói mit se tudnak a maszkokról és korlátozásokról, ők élik továbbra is az életüket… Idén karnyújtásnyira megfigyelhetjük a világ egyik legrejtélyesebbvízi ragadozóit! A National Geographic innovatív és lebilincselő módon, a legkorszerűbb filmes technológiát alkalmazva mutatja be a cápakutatás és -védelem legújabb eredményeit, amelyből a fiatalabbak is pontos képet alkothatnak a cápákról; valamint megismerhetik azt is, mivel foglalkoznak a tengerbiológusok.

BAHAMAS- Great Hammerhead and Nurse Shark swim directly at the camera, underwater. (Photo credit: National Geographic Channels/Dr. Neil Hammerschlag)

Fontos, hogy mindenki, így a gyerekek is tudják, miért lényeges feladat megvédeni a cápákat, mit jelent az, hogy a tenger élővilágát meg kell őrizni; és legyen egy reális tudásuk arról, hogy nem minden cápafaj veszélyes az emberre.

A bull shark swimming among fish suddenly swallows one. (Pond 5)

A cápák varázslatos világa – Érdekességek a cápákról: Családi kvíz! Tudtad-e?

  1. Nemrég fedezték fel, hogy vannak olyan cápák, amelyek víz alatt vulkánokban élnek, a tudósok csak „vulkán-cápáknak” hívják őket.
  2. A pöröjcápát könnyen megismerheted a „kalapácsfejéről”. A pöröjcápa akár hat méterre is megnőhet.
  3. Ázsiában az emberekcápauszonylevest is esznek, ami igen drága és az elegáns éttermek egyik keresett fogása. A természetvédők becslése szerint évente több millió cápát fognak ki és ölnek meg csupán az uszonyuk miatt a világon.
  4. A cápák sokkal jobb a szemük, mint az embernek,sőtők is színesben látják a világot!
  5. A cápák nem akarják megenni az embert, leginkább csak a kíváncsiság vezérli őket. A tudósok még mindig kutatják mi lehet az oka a támadásoknak.
BAHAMAS- Great Hammerhead swims very close directly over the camera, underwater. (Photo credit: National Geographic Channels/Dr. Neil Hammerschlag)
  1. A „Bermuda-háromszög” név hallatán leginkább furcsa, megmagyarázhatatlan balesetek, nyomtalanul eltűnt hajók és repülőgépek jutnak az eszünkbe. Pedig egy további, legalább ennyire misztikus titok is vár minket odalenn: egy rejtett, eddig soha, senki által nem látott tigriscápa-szaporodóhely is.
  2. A cápák a sós vizet szeretik, ezért élnek a tengerben. Viszont a bikacápa az édesvízben is fantasztikusan érzi magát, ezért előszeretettel felúszik a folyókba, tavakba.
A tiger shark. (National Geographic)

A Cápafesztivál elnevezésű hónap július 5-én kezdődik a National Geographic Wild csatornán, és egészjúliusban tart. A lenyűgöző felvételeket érdemes az egész családnak együtt megnéznie. Kivéve a cápatámadásról szóló epizódokat, amelyet csak felnőttek számára ajánljuk!

Forrás és fotók: National Geographic