Bőröd szépsége mellett épsége is fontos!

Hála a kiemelkedő minőségű kozmetikumoknak és az egyre modernebb szépészeti kezeléseknek egyre könnyebb dolgunk van, ha bőrünk szépségét szeretnénk megóvni. De fontos, hogy a szépség mellett épségével is foglalkozzunk, így fontos, hogy minden évben ellenőriztessük anyajegyeinket.
Nem panaszkodom: az idei tavasz bőven tartogatott meglepetéseket. Új kihívás a munkámban, új családtag érkezett egy játékos kölyök kutya személyében – erről majd később bővebben beszámolok – és a csemeték is egyre szívesebben járnak külön órákra, amihez mi szülők boldogan asszisztálunk időt és energiát nem kímélve. Van dolog elég, mondhatnánk városiasan, így elég nehéz bármit is bepréselni a mindennapokba. Egy dologról azonban saját egészségem miatt nem vagyok hajlandó lemondani a tavasz beköszöntével: az anyajegyeim ellenőrzéséről. Mivel bőröm szépségápolásával kapcsolatban feltétlen bizalom alakult ki,  teljesen egyértelmű, hogy a Royal Clinics szakembereire bízom ezt is.

Én a látogatásaimat mindig tavaszra időzítem, de anyajegyszámtól, bőrtípustól függetlenül mindenkinek évente egyszer el kellene látogatnia a bőrgyógyászához, aki ilyenkor szabad szemmel megvizsgálja a teljes bőrt, illetve dermatoszkóppal egyesével az anyajegyeket.

Nézzük a tényeket

Bőrünk fokozott mértékben van kitéve a környezeti ártalmaknak, a természetes (Napfény) és mesterséges ultraibolya sugárzás (szoláriumozás) káros hatásainak, így a bőrtumorok előfordulása folyamatos emelkedést mutat világszerte. A melanoma gyakoriságának jelentős emelkedését elsősorban környezeti tényezők magyarázzák, leginkább a bőrt érő megnövekedett ultraibolya sugárzás (mértéktelen napozás, kontrollálatlan szolárium használat) formájában. Fontos kockázati tényezőnek tartják a gyermekkori, többszörös, súlyos, hólyagos leégéseket, de ugyan így rizikótényezőnek tekinthető a nagyon világos bőrtípus, a magas anyajegy szám is, és ha egyéb bőrtumora volt már, vagy ha családon belül már előfordult melanoma.

De mi is ez a rettegett melanoma?

A melanoma leggyakrabban ép bőrön keletkezik, ritkábban anyajegy talaján alakul ki. Az esetek 90%-ban festékezett formában jelentkezik a bőrön, ritkán a nyálkahártyákon, valamint a szemben is kialakulhat. A pigmentáció mértéke rendkívül eltérő, a halvány barnától a feketéig minden árnyalat előfordul, és az egész bőrfelszínen bárhol (lábujjak közt, körmök alatt, hajas fejbőrön) kialakulhat.

Fájdalommentes vizsgálat

A vizsgálathoz használt dermatoszkóp, több mint 10 éve a bőrgyógyászok leghatékonyabb eszköze az anyajegyszűrésre, ami több mint tízszeres nagyítást biztosít, és olyan képletek válnak láthatóvá alatta, melyeket szabad szemmel nem látnánk. Bizonyos jelek utalhatnak rosszindulatúságra, illetve fordítva, a dermatoszkópos kép alapján egyértelműen kizárható rosszindulatú elfajulást, sokszor szabad szemmel ijesztőnek tűnő képlet esetén is. Csak nyugi, dermatoszkópos vizsgálat teljesen fájdalommentes!

Ha valakinek sok anyajegye van, nagy segítséget nyújthat az úgy nevezett digitális dermatoszkópos vizsgálat is, melynek lényege, hogy az anyajegy dermatoszkópos képét rögzítik, így a korábbi és néhány hónappal későbbi felvételeken jól látszik, ha az anyajegy változásnak indult, és ebben az esetben dönthet az orvos eltávolítás mellett.

A megelőzés fontos!

Saját magunk vizsgálata és anyajegyeink megfigyelése fontos! Ha olyan anyajegyet észlelünk magunkon, ami hirtelen növekszik, szabálytalan alakúvá válik, széli irányában terjed, növedékek jelentkeznek benne, ha a színe egyenetlenné válik, vérzik, gyulladt, viszket, azonnal orvoshoz kell fordulni, és fontos, hogy rendszeresen, szakemberrel ellenőriztessük őket!

Az anyajegyszűrés évente egyszer, illetve a bőrgyógyász által személyre szabottan javasolt, esetleg gyakoribb időközönként (3-6 hónap) ismétlendő. A vizsgálatok teljesen fájdalommentesek, az időben diagnosztizált melanoma több mint 90%-os eséllyel gyógyítható!

Itt tudtok bejelentkezni anyajegyszűrésre a Royal Clinics orvos-esztétikai központba: 06 20 323 3298-as telefonszámon vagy az info@royalclinics.hu e-mail címen, illetve az alábbi linken.

Ráadásul Happy Family kedvezménnyel is élhettek, aminek a mértéke májusban: 30%.

 

Szerzőnk: Brunner Ágnes, Happy Family munkatárs, szépségrovat-szerkesztő

MEGOSZTÁS