Boldog 80. születésnapot Marék Veronika!

Marék Veronika idén 80 éves, születésnapja alkalmából szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy bemutassunk néhányat az írónő munkái közül.  Rengeteg művet köszönhetünk Neki. Olyan bájjal és szellemességgel ötvözi a mesét és az ismeretterjesztést, hogy sokszor a gyerekek észre sem veszik, hogy a tanulnak.

Nem véletlen, hogy az anyukák, akik felnőttek a művein, most hatalmas lelkesedéssel adják tovább Marék Veronika iránti rajongásukat a saját csemetéiknek is. Bajban voltunk a válogatás során, hiszen rengeteg ismert magyar mese szereplőt köszönhetünk Neki. Szerzőnk még a nevét is, hiszen Boribon kedves gazdája utána kapta azt. De ne is szaporítsuk a szót, jöjjenek a könyvek!

Boribon és Annipanni

A kedves játék mackó és a gondoskodó kislány, Annipanni kalandjai eddig 12 kötet töltöttek meg, de ez a szám még növekedhet, hiszen idén is jelent meg Róluk történet. Boribon egy szép napon szamócát szedni indult, útközben belebotlott egy sor elhagyott ruhadarabba, majd végül  Annipanniba és innentől együtt folytatják tovább kalandos kis életüket. Fociznak, kirándulnak, almás pitét sütnek, nyugovóra térnek és még sorolhatnánk.

A nagy képek és az egyszerű szövegek azonnal megragadja a kicsik figyelmét és biztosan azonnal megszeretik. A történetek azért is nagyon szerethetőek, mert olyan hétköznapi eseményeket dolgoznak fel, ami naponta megesik a gyerekkel. Mindegyik kötet különböző színű, ez nagyban segít szülőnek, gyereknek egyaránt megkülönbözetni a köteteket. Szívmelengető, tanulságos meséket találunk minden kötetben.

2-5 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Kippkopp és Tipptopp

A legeslegelső könyvben Kippkopp, a gesztenyegyerek felébred téli álmából és játszótársat keres. Kalandos útja során rengeteg állattal megismerkedik. Ez a könyv nem csak mese, hanem ismeretterjesztő könyv is. Hogy miért? Rengeteg állat, növény és rovar van bemutatva benne, amelyeket később mi is felfedezhetünk együtt a gyerekekkel. Mégis kiváló esti mese, hiszen utánozhatatlan hangulatot teremthetünk az olvasása közben. De a gesztenyegyerek kalandja nem érnek véget a rét felfedezése után, megismerkedik a hóval és természetesen a karácsonnyal. Azután a hónapokat tanulhatjuk meg a segítségével. Majd Kippkopp, egy új barátra is lel, vagy a barát lel őrá? Nem is ez a lényeg, hanem, hogy a gyerekek megtanulják, hogy úgy lehet igazi barátra lelni, hogy ha nem akarjuk másnak mutatni magunkat, mint amik vagyunk.

Biztosak vagyunk benne, hogy a gesztenyegyerek kalandjait szeretni fogja ma is minden gyerkőc és szülő is! És a nagy betűs szövegezés miatt olvasóknak is kiváló gyakorló lehet!

2-5 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Kockásfülű nyúl

Létezhet mese a nagyvárosban? Vagy az autózaj és a benzingőz, a villódzó fények és a tévék hangja elűzi messzire? Nincs mitől félnünk, mert Marék Veronika azt vallja, hogy ahol gyerek van, ott megbújik a mese!

A Kockásfülű nyúl meséje, egy bőröndben lakik, a bőrönd egy limlomos kamrában, a kamra egy toronyház tetején, ott, ahová a veréb sem száll fel, mert elszédül és lepotyog.

Mikor pedig kinyílik a bőrönd, akkor kilép belőle a mese, vagyis a kockásfülű nyúl. Távcsövével a kéményhez ugrándozik, hogy onnan lesse meg, mit is csinálnak a barátai: Kriszta, a feketesörényű, vadóc kislány, Menyus, az álmodozó művészlélek, Kistöfi, aki kicsi és nem túl okos, valamint Mozdony, aki nagy és erőszakos. Persze mindig történik velük valami, mindig akad zűrzavar, gubanc, kicsordult könnycsepp, ami miatt segíteni kell, de azonnal!

Ki ne, emlékezne arra, hogyan alakul a nyuszi nagy, kockás füle pörgő helikopterré! Belepottyan az eseményekbe, ahol a problémát nem egy csapással oldja meg. De töri a fejét, repked ide-oda, csetlik-botlik a gyerekek között addig, amíg minden el nem rendeződik. Megkerül az elveszett papagáj, a fényképezőgép, elkészül a születésnapi torta, megjavul az elromlott kisautó, hazatalál az eltévedt Kistöfi, Menyus győz a sportpályán, Mozdony megtanul Krisztától gitározni. Elmennek a jelmezbálba, sétálnak az Állatkertben, fociznak a játszótéren.

A legendás rajzfilm sorozat történetei végre megelevenednek a képregényszerű mesekönyvben

2-5 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Tegnap, ma, holnap

Az idő futását megérteni nem egyszerű dolog. De hogy mégis tudjunk a gyerekeinknek valamilyen fogalmat adni, arról, hogy mit is jelentenek a címben felsorolt fogalmak.  Azt, hogy a tegnap ma már ma, és a ma, ha tegnap beszéltünk róla, akkor holnap, ezt a kavarodást segít kibogozni a könyv. Természetesen szükség van a gyerek érettségére is mindezek megértéséhez. Kidolgozott, kedves és ismerős képek ebben a kötetben is végig kísérik a felelgetős szöveget.

3-6 éves gyerekeknek ajánljuk

 

A barátságos harapófogó

A történet szerint Kata és Peti nagyon szeret játszani és még elpakolni is nagyon igyekezne, de sajnos a játékok már sehova sem férnek. Kellene még két-három polc. Akkor irány a bútorbolt? Nem, nem. Talán ők maguk is el tudják készíteni! Kell hozzá néhány deszka, szerszám, festék – no meg egy ügyes apuka. A történet nem csak a polc elkészítéséről szól, hanem a közös munka öröméről. És persze a szerszámokról! Sokat megismerhetünk a könyvből. És reméljük, nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk, hogy a végére az is kiderül, hogy nem is olyan harapós a harapófogó.

3-6 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Szerzőnk: Fejős Panni

 

MEGOSZTÁS