Bevásárlás az új tanévre = felkészülés az otthonoktatásra?

A szokottnál csendesebb nyári szünet vége felé is muszáj gondolni rá, hogy lassan itt az új tanév, és ezzel együtt itt a bevásárlás az új tanévre. Ehhez pedig új felszerelések kellenek – de hogyan készüljünk, ha mind a hagyományos oktatásra, mind pedig az esetleges otthoni tanulásra fel kell készülnünk?

Egyre jobban felismerjük annak jelentőségét, hogy a tárgyak halmozása helyett inkább logikusan, mértékkel vásároljunk. Ezzel nemcsak a környezetünknek teszünk jót, hanem az otthonunk rendjét, és a pénztárcánk egyensúlyát is óvhatjuk. Amikor viszont elérkezik a nyári szünet utolsó hónapja, és ezzel együtt a bevásárlás az új tanévre, sokszor hajlamosak vagyunk túlzásokba esni. Pedig a tanévkezdés még akkor sem olcsó sport, ha mindent alaposan átgondolunk.

Mostanában pedig extra körülmények is nehezítik a helyzetet: bár egyelőre azt tervezzük, hogy a hagyományos keretek között indul újra az iskola, nem tudhatjuk, nem kell-e akár hetekre-hónapokra újra átállni az otthoni oktatásra. Hogyan vehetjük ezt is számításba?

Kezdd alapos takarítással!

Ahhoz, hogy meg tudd írni a részletes bevásárlólistát, mindenekelőtt alaposan fel kell mérned a helyzetet. Szedj elő minden tanszert, ceruzát, radírt, füzetet, és természetesen nézd át a gyerek ruhatárát, cipőit, tornafelszereléseit is. Át kell látnod, mi az, amiből több is van a kelleténél, és mi az, amiről azt hitted, még jó, de már nem az.

A tanszerek bevásárlása a legegyszerűbb, hiszen a legtöbb iskolában pontos listát kapnak a gyerekek arról, mit kell beszerezni. Érdemes mindenből tartani otthon pár tartalék darabot: hirtelen betelhet egy füzet, eltűnhet egy ceruza vagy egy radír, és ilyenkor jó, ha nem kell azonnal a boltba rohanni.

Mérd fel a ruhatárat!

Mielőtt megindulna a bevásárlás az új tanévre, legyen egy listád arról, milyen ruhákat nőtt ki a gyerek. Fiúknak egy átlagos hétre elég 5-6 farmernadrág, 8-9 rövid, és ugyanennyi hosszú ujjú póló. Ehhez jön néhány pulóver, egy-két pár cipő, egy ünnepi viselet, és a szükséges fehérneműk, kényelmes otthoni ruhák, pizsamák és a sportruhák. A lányok általában változatosabb ruhatárat igényelnek, szoknyákkal, egyberuhákkal, ékszerekkel is kiegészítve. Túlságosan megpakolni viszont nem érdemes a szekrényt, mert egyrészt áttekinthetetlen lesz, másrészt pedig a gyerek szinte viseletlenül fogja kinőni a ruhák nagy részét. Vagyis körülbelül egyheti ruhamennyiséggel számolj, egy-két tartalékkal, és pár alkalmi darabbal megtoldva.

Tisztasági csomag járványhelyzetben

A járványhelyzetre való tekintettel a bevásárlás az új tanévre nem csak a szokott tanszerek beszerzését jelenti, extra felszerelésekre is szükség van. Hiszen attól, hogy kinyitják az iskolákat, a járvány még nem szűnt meg. A gyereknél mindig legyen egy kis flakon kézfertőtlenítő zselé vagy fertőtlenítő törlőkendő – lehetőleg kellemes illatú, hogy ne bliccelje el a használatát. Egy pici flakon folyékony szappan és egy saját törölköző, vagy legalább egy csomag papír zsebkendő is legyen mindig kéznél, hiszen a kézmosás továbbra is alapvető fontosságú. Néhány jópofa, mintás maszkot is érdemes beszerezni, mert lesznek olyan helyzetek, amikor fel kell venni.

Bevásárlás az új tanévre = felkészülés az otthonoktatásra?

Most azt is számításba kell venni, hogy ha esetleg súlyosbodik a helyzet, helyi szinten újra bezárhatnak az iskolák. Ha tavasszal már sikerült otthon kiépíteni az informatikai hátteret, vagyis megvannak azok az eszközök, amelyekkel tudott tanulni a gyerek, ennél valószínűleg nem kell több. De ha már fontolgattad a telefonjának lecserélését, akkor ne várj vele. A bevásárlás az új tanévre ezt is foglalja magában: a bizonytalan helyzetben jobb, ha van egy megbízható eszköz szükség esetére. Érdemes egy mikrofont, egy fejhallgatót (vagy a kettőt egybeépítve), és esetleg egy olcsóbb webkamerát is beszerezni. Az otthoni ruhákból is legyen egy-két extra darab arra az esetre, ha megint többet kellene hordani őket, mint az utcaiakat.

Most még fontosabb a rendszerezés

Ebben a bizonytalan időben még fontosabb, hogy rend legyen a gyerek íróasztalán. Épp ezért érdemes átgondolni, minek hol van a helye, és szükség esetén új rendszerezőket is beszerezni. Akár bejárnak a gyerekek az iskolába, akár otthon tanulnak, mindenképp egyszerűbb, és a koncentrálást is segíti, ha nem keresgéléssel megy el az idő. Vagyis itt az ideje egy-két új irattartó, ceruzatartó megvásárlásának, lehetőleg a gyerek ízléséhez, kedvenceihez alkalmazkodva, hogy szívesen használja őket.

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta életmódblog (https://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője

Fotók: freepik.com

 

 

 

 

 

MEGOSZTÁS