Beszélgessünk róla a gyerekekkel: a rasszizmus

Sokszínű gyerekek

’Anya, mi az, hogy cigány?’ Mostanában ilyen, és ehhez hasonló kérdésekkel sokkoltak minket a nagyóvodás és kisiskolás gyerekeink.
Nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert az óvoda kezdete óta voltak már –a teljesség igénye nélkül- félvér afro, muzulmán, arab, izraeli, olasz, vietnámi, kínai, roma, nigériai és francia csoport- ás osztálytársai a gyerekeinknek. Cseppet sem újdonság számukra, hogy a világ csodálatosan sokszínű! Ezért is volt sokkoló a fenti kérdés, bár a válasz a visszakérdésre, hogy miért, mit hallott, mi az, és egy kicsit jobban szíven ütött, miszerint a Mancika szerint, a cigány az, aki nem dolgozik, nagy autóval jár és kólát ad a gyerekeinek.

Mélyen elgondolkodtatott minket ez a dolog. Körül is néztünk, hogy ezzel az igazán fontos és kényes témával kapcsolatban milyen könyvek vannak, amik kapcsán beszélgethetünk a gyermekeinkkel. Szerencsére jó párat találtunk.

Stephanie Schneider: Elefántok a házban

Szinte biztosak vagyunk benne, hogy ha a közelünkben költözés zajlik, akkor a gyerekeinkből előbb vagy utóbb kibukik a következő mondat: Remélem, vannak gyerekeik! Nincs ez másképp Finivel sem. De a ház többi lakója igyekszik lecsillapítani a kislány lelkesedését, mert az új lakók, szerintük, nem illenek a lakóközösségbe. Hiszen elefántok!

A könyv nagyon érzékletesen mutatja be egy közösség hozzáállását a mássághoz. Illetve az előítéleteket és a kulturális különbségeket. A bájosan illusztrált könyv szuper lehetőséget biztosít, hogy beszélgessünk a gyerekeinkkel, a már említett kérdésekről és hogy a miért fél valaki azoktól, akiket nem is ismer?

4-8 éveseknek ajánljuk

Böszörményi Gyula: Emberke színe

Gyönyörűen kivitelezett mese arról, hogy lettünk ilyen csodálatosan tarkák. A történet tömörségre magában hordozza a szépségét is. Böszörményi Gyula bájos meséjében Ég Atyácska és Hold Anyóka a világmindenség megalkotása után most az emberek teremtésével bajlódnak. Elsőre azonban valahogy olyan unalmasra sikerednek…Kicsit talán szomorú, de ettől még jobban be tud költözni a szívünkbe a történet vitathatatlan igazsága.

Agócs Írisz csodálatos illusztrációiért pedig szinte minden körülmények közt rajongunk.

4-8 éveseknek ajánljuk

Bernard Chambaz: Nem én vagyok Bin Laden

Biztos vagyok benne, hogy még így lassan 20 év távlatából is mindenki emlékszik, hogy mit csinált 2001. szeptember 11-én. Mindenkinek, aki látta beleégett az emlékeibe az ikertornyok összeomlása. A könyv két főszereplője, John és Nasszír az osztályukkal közvetlen közelről nézik végig a tragédiát.

A merényletek az egész világot megrázták. És ezen a napon a baptista John és a muzulmán Nasszír barátsága is megrendül… A kötet a merényleteket, illetve az azokat követő időszakot egy olyan kisfiú szemszögéből ábrázolja, aki amerikai és egyben muzulmán.

A könyv szerkezete is nagyon érdekes. Egyik szálon a történelem valós eseményeit eleveníti fel, a másikon pedig a történetet olvashatjuk a gyermekekről, akik megélték azt.

9-15 éveseknek ajánljuk

Louise Spilsbury: Rasszizmus és intolerancia

A könyv a Beszélgessünk róla! Sorozat tagja, ennek megfelelően, a lehető legegyszerűbben, –hiszen mégis csak gyerekeknek szól-, de nagyon informatívan magyarázza el ez az igen sok rétegű témát. Elmagyarázza mi a rasszizmus, az intolerancia és az előítélet, melyek sajnos világunk megkerülhetetlen problémái. Mindenképpen együtt olvasásra ajánljuk a könyvet, hogy a felmerülő kérdéseket meg tudjátok beszélni, nem véletlen, hogy ebben a sorozatban jelent meg ez a kötet.

9-15 éveseknek ajánljuk

Erdős István: Rajkó

A történet szerint: A múlt század húszas éveiben haramiák támadnak meg egy nemesi családot valahol a havasokban. Csak a gyerek menekül meg, akit vándorzenész cigányok fogadnak maguk közé. A szülei elvesztése miatt megnémult Fiú napról napra szereti meg a kalandos életet és az új „családját”, ahová szavak segítsége nélkül kell beilleszkednie. Vannak, akik nagy szeretettel fogadják, de nem mindenki örül egy újabb éhes pulyának. A karavánt csendőrök üldözik, mert vezetőjük, Suhajda hadnagy úgy véli, ők a bűnösök a Fiú szüleinek halálában. A cigányok életének legfőbb örömforrása a zene, így a Fiút is hamarosan elkezdik hegedűlni tanítani, aki a zenélés révén igaz barátokra talál.

A történet egy igazán különleges témát dolgoz fel, teszi ezt igazán könnyedén, ráadásul úgy, hogy kiskamaszokat céloz meg vele.

12-16 éveseknek ajánljuk

Bódis Kriszta: Carlo Párizsban

Mielőtt az gondolnátok, hogy a romantika hazájába kalauzol bennünket a könyv, meg kell súgjuk, hogy Magyarországon is van egy Párizs. Egy gettót hívnak így, ahol a villanyoszlop csúfneve az Eiffel-torony. Az itt élő telepi emberek életébe kapunk bepillantást Bódis Kriszta roppant hiteles könyvének köszönhetően.

A főszereplő fiú, Carlo álma roppant egyszerű: focista akar lenni, csatár vagy kapus. Nem cigány, nem bűnöző, nem tolvaj, nem segélyre váró munkanélküli… Nem gettólakó. Ennyi az álom: emberként élni, embernek lenni.

A regény igen kényes kérdéseket feszeget: hogyan látják a telepen élők önmagukat? Hogy látják őket mások? Mit tehetnénk, hogy segítsük őket? Mi kellene a változáshoz? Válaszokat nem adhat rá, de mindenképpen elhelyez az olvasókban gondolatokat. Ami reméljük felpiszkál majd jópárakat és tetteket is szül.

Figyelem: a könyv szókimondó, illetve káromkodó szövegeket is tartalmaz!

14-18 éveseknek ajánljuk

Szerzőnk: Fejős Panni