Babaétrend

Szülőként mindannyian tudjuk, hogy gyermekünk táplálását még a szomszédaszony is árgus szemekkel figyeli. Ha csemeténk túl sokáig szopizik az a baj, ha nem szopik az a baj, ha mindent eszik az a baj, és ha csak tejet hamizik akkor az.

Ez gyakorlatilag egy olyan kör, amibe az ember belekerül, de kimászni sohasem tud belőle. Egyezzünk meg abban, hogy biztosan lesz mindig olyan, aki szerint rosszul csináljuk a dolgokat.

Igazából bármennyit olvastam a dolog után, sohasem találtam két megegyező véleményt. A mi szüleink, nagyszüleink (és az ehhez a korosztályhoz tartozó gyermekorvosok is!) sokkal könnyedebben vették a hozzátáplálás kérdését. Az első falatokat nem a bioboltokból rendelték be, és mégsem volt ennyi allergiás ember, mint amennyivel mostanában találkozunk. Ha őszinte akarok lenni én sem vagyok egy nagy “biomániás”. Szeretem az egészséges étkezést, de fontos, hogy az észszerű is legyen (tehát nem hihetetlenül steril).

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de egy idő után azt gondolom, nem olyan könnyű újabbnál újabb fogásokkal előállnunk gyermekeink számára, saját kútfőből. Én személy szerint, nagyon szereten a receptkönyveket, teljesen másnak látom, mintha csak “ráguglizok” egy egy ételre. Jó átlapozni, nézni a szép fényképeket, elolvasni az író főzés közbeni (el)kalandozásait. A friss nyomda-szag mellett, szinte az ételek illatai is megelevenednek. Nem beszélve arról, hogy megbízhatóbbnak tűnik, mint egy olyan recept, amit valaki csak feltöltött a világhálóra.

Úgyhogy bementem a Libribe, és körülnéztem a babaétrendekkel foglalkozó könyvek között. Ajánlásra találtam is egyet, ami 200 egyszerű és egészséges étellel foglalkozik, 0 és 3 éves kor között. Ez tökéletes választásnak tűnt!

babakonyha happy family

 

Az író több gyermekes anyuka, aki szintén átélte milyen az étkezés kialakításának tökéletlen világában tévelyegni. Ebben való eligazodásban próbál segíteni, a 16 év alatt összegyűjtött szakmai tapasztalatai alapján.

A könyv öt fejezetből áll, az elsőben néhány alapelvvel kezdi (vitaminok, ásványi anyagok, allergének, esetleges eszközök az étele elkészítéséhez …).

A továbbiakban is ad tippeket, tanácsokat, miközben a végeláthatatlan recept-variációk között szemezgetünk. Nagyon tetszik, hogy mindegyik recept mellett van egy mosolygós, és egy szomorú fej, így a szülő meg tudja jelölni, melyik aratott veretlen sikert a gyerekek körében, és melyik nem. Illetve azt is jelöli, ha valamelyik étel le is fagyasztható.

Külön táblázatban ötletet is ad a heti étrendhez, ennek segítségével a menüsor összeállításán sem kell nagyon gondolkoznunk.

Babakonyha3

Ami kifejezetten örömmel töltött el, az az, hogy hihetetlenül sokféleképpen variálja az ételeket, ízeket! Vannak benne húsok, halak, tészták, rizses ételek, és természetesen zöldségek, gyümölcsök izgalmas kombinációi.

Hangsúlyos, hogy ahhoz, hogy egy étel egészséges legyen, nem feltétlenül kell unalmasnak is lennie!

Erről tanúskodnak például az alábbiak: Annabel finom marhaburgere (ez persze nem az újszülött korosztálynak), almás csirkehúsgolyók, jégnyalókák friss gyümölcsből, variációk bundáskenyérre, lazac sárgarépával és paradicsommal …

Nem írnám le mind a 200 receptet, csak szerettem volna kedvet csinálni Nektek (Nekünk) szülőknek, akik szeretnek a konyhában kreatívkodni – főleg úgy, hogy az író garantálja, nem kell sok időt a konyhában töltenünk az egyes ételek elkészítésével.
Receptkönyv írója, címe:

Annabel Karmel: Babaétrend (200 egyszerű és egészséges étel gyermekünknek, 0-3 év)

 

Babakonyha1