Az élet nem (mindig) habostorta – regények rázós témákról

Előfordul, hogy árnyék vetül a boldog gyerekkorra. Sajnos, mi felnőttek, hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy ha nem beszélünk a nehézségekről, vagy ha eljátsszuk, hogy nem is léteznek, akkor megkímélhetjük a gyerekeket. Ez véleményünk szerint sok esetben teljesen téves hozzáállás. A szoktuk mondani, hogy a gyerekek csak kicsik, de nem buták! Ne kövessük el azt a hibát, hogy annak nézzük őket. Valószínűleg, akkor is észreveszik, ha valami nincs rendben, ha nem mondjuk el nekik.

Csokorba szedtünk néhány regényt, amelyek többségében a kisiskolásokat célozzák meg. Olyan témákkal foglalkoznak, mint kiközösítés, mozaik-családdal új élet kezdése, vagy akár a válás.

Linda Chapman: Cukor és fahéj – Jóbarátok sütibolt

Igazi lányos könyv: a borítója rózsaszín, kedves rajzok díszítik és még csillog is itt-ott. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy akkor mégis hogyan kerül ide, egy ilyen gyűjteménybe?

Hannah és anyukája már egy ideje ketten vannak, de aztán anyukája megismerkedik Markkal és totyogós ikerlányaival, akivel hamarosan össze is kötik az életüket. Teszik ezt egy új városban, ahol ráadásul Hannah anyukája egy új vállalkozásba is kezd, mert megvalósítja régi álmát: cukrászdát nyit, ahol a saját készítésű süti csodáit árulja. Ez jó sok újdonság még egy felnőttnek is, nemhogy egy 11-12 éves nagylánynak. Hannah minden fronton igyekszik helyt állni. Rajong a cukrászdáért, nagyon szeretne segíteni. Az új iskola sem tűnik borzasztónak. Markot, és az ikreket is nagyon kedveli. De vajon akkor miért van olyan furcsa elhagyatott érzése? Szerencsére Hannah, és családja megküzdenek az eléjük gördülő akadályokkal. Könnyed, kedves olvasmány, pedig nehéz és fontos dolgokra hívja fel a figyelmet.

8-12 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem össze a világot egy nap alatt

A holland írónő nagy kedvencünk. Ez, a legutóbb lefordított könyve sem okozott csalódást. Sőt! Kifejezetten kedvünkre volt. A történet egy sajnálatos módon szétment családról szól. A szülők elváltak, a két lánytestvér az első hetet kezdi apánál. Vándorcsomaggal, mérgesen és csalódottan. A kisebbik lányt baleset éri a havas járdán, ezért be kell menniük a kórházba. Mindannyiuknak, mert a kislány ellátáshoz szükséges papírjai az anyukánál vannak és a hóhelyzet miatt egész napra beszorulnak a sürgősségire. Az idősebbik lány, Felicia az egész helyzet miatt rémesen mérges. Mérges a szüleire és az egész világra. Nagy dirrel-durral neki is indul a kórháznak, hogy ne kelljen a családjával lennie. Bolyongása során érdekes emberekkel találkozik és nem egy kalandba keveredik. Megismerve új barátai történeteit kénytelen rájönni, hogy bár nagyon nehéz élethelyzetbe került, vannak az övénél sokkal megrázóbb történetek.

Azt gondoljuk, hogy az írónő remekül megragadja egy mindenkire dühös tini lány lelki állapotát. Teszi ezt nagyon szórakoztatóan és cseppet sem nyomasztóan.

9-12 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Kate Scott: Az óriás 

Vannak gyerekek, akik kilógnak a sorból. Így van ez Anzoval is. Aki épp azzal tűnik mind a családjában, mind az iskolában, hogy feltűnően apró termetű. A sors iróniája, hogy a neve ógermánul azt jelenti: óriás. A családja pedig csak és kizárólag rendkívül magas és harsány tagokból áll. Anzo nem csak, hogy alacsonyabb kortársainál, de magának valóbb is, pedig a leghőbb vágya, hogy ő is olyan legyen, mint a családtagjai. De Anzo a rajzban tehetséges, ami nem egy hangos hobbi, és ha az ember nem egy harsány alkat, akkor kitűnni is nehéz vele. A fiú nagyon vágyik rá, hogy a családja meghallja a hangját. Azt gondolta, hogy ha egyszer majd megnő, akkor közelebb kerül a fülükhöz. Vajon sikerül? Észreveszi a család a fiú tehetségét? És azt, hogy mennyire vágyik a figyelmükre? Ajánljuk a könyvet gyereknek, de a szüleiknek is. Szinte biztos, hogy naponta siklunk át olyan jelek felett, amit a gyerekeink küldenek. A könyv felhívja a figyelmet ezekre a jelekre, hogy ne felejtsünk el ebben a rohanó világban is beszélgetni a gyerekeinkkel.

9-12 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Anna Woltz: Tess és én – Életem legfurcsább hete 

Senkit ne tévesszen meg a tény, hogy a könyv borítóján egy lány szerepel, alatta nem kifejezetten lányregényt rejlik. A történet szerint Samuel és a családja egy szigeten tölti a vakációt, de Samuel bátyja az első napon eltöri a lábát, ami elég nagy szerencsétlenség. De ennek köszönheti, hogy összetalálkozik Tessel. Akinek egyetlen hete van, hogy megismerje az apukáját, Samuelnek pedig egy hete van, hogy megismerje Tess-t. Ezen barátság kialakulása készteti a fiút, hogy elgondolkodjon családról, életről, az élet nagy kérdéseiről és halálról.

Nagyon kalandos és érdekes regény, amiben a fent említett kérdések zseniális gyermeki logikával vannak körbe járva. Éppen ezért cseppet sem nyomasztó, olvassátok bátran!

10-14 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Anna Woltz: Száz óra sötétség 

Le sem tagadhatnánk, hogy az írónő nagy kedvencünk, hiszen ez már a harmadik könyv tőle ebben az ajánlóban. Ennek a könyvnek már a fülszövege is felcsigázza az érdeklődést:

‘Emilia tizennégy éves vagány lány, de kényszeres kézmosó, és tisztaságmániás. Anyja sikeres festő, apja az iskola igazgatója és kockafejű matektanár.

Emilia éppen New Yorkba tart, zsebében egy repülőjeggyel, apja hitelkártyájával és egy hamisított szülői hozzájárulással, hogy egyedül utazhat az Egyesült Államokba. A szabadság földjére.

Mi történhetett, hogy megszökött otthonról?Miután ügyesen átverekszi magát a repülőtéri ellenőrző pontokon, és beengedik az országba, a szálláson kellemetlen meglepetés éri: a lefoglalt szoba címén nem a mosolygós indiai bérbeadó, hanem egy zárkózott tizenhét éves fiú, Seth és felvágott nyelvű húga, Abby várja. És ha ez a helyzet még nem lenne elég bonyolult: közeleg New York felé az évszázad hurrikánja, a Sandy.Seth és Abby befogadja Emiliát, és a hozzá csapódó kilencujjú, filmsztár külsejű Jimet, hogy aztán a három kamasz és a kislány együtt vészelje át szülők nélkül a sötétet, a víz hiányát és a hideget. A legjobb alkalom, hogy közel kerüljenek önmagukhoz, és más szemmel lássák eddigi életüket.Letehetetlen, sodró lendületű regény egy fiatal holland írónőtől, aki maga is átvészelte New Yorkban a sötét napokat a Sandy hurrikán tombolása alatt.’

Nagyon izgalmas könyv!

14-18 éveseknek ajánljuk

 

Szerzőnk: Fejős Panni