Aromaterápia a gyerekszobában

Az aromaterápia egy olyan gyógymód, amiben illóolajokat alkalmazunk terápiás céllal, hogy az egészséget megőrizzük, a testi-lelki egyensúlyt megtartsuk, illetve a már kialakult betegséget meggyógyítsuk, a lelki diszharmóniát helyreállítsuk.
Az aromaterápiát nagyon jól lehet alkalmazni kiegészítő gyógymódként a nyugati orvoslás mellett, bizonyos esetekben akár önálló gyógymódként is alkalmazható orvos vagy aromaterapeuta felügyelete mellett.

Kevés olyan csodálatos dolgot ismerek ebben a világban, ami vetekedne az illóolajokkal, azok kiegyensúlyozó, gyógyító erejével. Ezek a különleges anyagok az aromás vegyületek legkülönfélébb kombinációinak köszönhetik kivételes hatásukat. Az illóolaj tulajdonképpen a növény immunválasza a környezetére. A benne lévő aromás vegyületek védik meg a különböző bakteriális, vírusos, gombás fertőzésekkel szemben, segíti a reprodukciós folyamatokban és ezek az aromás vegyületek regenerálják a növényt, ha fizikai sérülés éri.
Ezek a varázslatos molekulák mindenhol jelen vannak a környezetünkben. A virágokban, a növények leveleiben, a gyökerekben és a fák gyantáiban.

A parányi aromás molekulák pont úgy hatnak az emberre, mint ahogy a növényben. Feltérképezik azt a helyet a szervezetben, ahol a hatásukat ki kell fejteniük.
Mindegyik illóolaj különleges összetételénél fogva rengeteg pozitív hatást tud nyújtani. Van amely nyugtató, vagy pont ellenkezőleg fűtő, melegítő hatású, keringés fokozó, tisztító, méregtelenítő vagy hatékony fájdalomcsillapító. Az illóolaj hatása mindig a benne lévő aromás vegyületektől és azok különleges összetételétől függ. Éppen ezért kiváló baktérium-, vírus-, illetve gombaölő hatással rendelkeznek. Ennek köszönhetően az egyik legjobb alternatívát nyújtják a fertőző betegségekkel szemben, azok kivédésére, vagy a gyors gyógyulás elősegítésére.

A fizikai hatásukon túl az idegrendszeren keresztül is pozitív módon befolyásolják az egész szervezetet. Egyszerűen örömre hangolnak bennünket, mivel képesek az úgynevezett önjutalmazó hormonokat aktiválni a testben, melyek felelősek a jobb hangulatért, az életkedvünkért, a kreativitásunkért, a jobb közérzetünkért.

Angol és Francia aromaterápia

Az angol irányzat a tulajdonképpen populáris aromaterápia, ami inkább a jó közérzet megtartását hivatott szolgálni. Itt az illóolajokat főként párologtatjuk, masszázshoz, szaunában, inhaláláshoz használjuk. Tehát ez az az irányzat, amit otthon alkalmazunk.

A francia irányzat az úgynevezett gyógyító irányzat, amiben az illóolajokat kifejezetten gyógyítási szándékkal alkalmazzuk. Azért, hogy a szervezet felborult egyensúlyát visszaállítsuk. Ez az irányzat nagyon sok kialakult betegség esetén tud segítséget, enyhülést, legtöbb esetben gyógyulást hozni.

Miben lehet segítségünkre egy Panarom okleveles aromaterapeuta? A Panarom okleveles aromaterapeuta birtokában van mind az angol, mind pedig a francia irányzat minden lehetőségével. Csak terápiás tisztaságú illóolajjal dolgozik. Precízen ismeri a terápiás előírásokat és ezek betartása mellet alkalmazza az illóolajokat. Személyre szabott keverékeket tud számunkra ajánlani. Aromaterápiás kezelésben tud bennünket részesíteni, ami mind fizikailag, mind pedig lelkileg kiegyensúlyozó és életető erejű.

Hogyan válasszunk illóolajat?

Honnan tudom, hogy jó-e? Mitől mások az egyes illóolaj márkák?
Az illóolajok minősége nagyon kérdéses. Sajnos hiába van ráírva egy üvegre, hogy 100% tisztaságú, mert könnyedén belefuthatunk abba, a címkén található állítás nem egyezik a benne lévő tartalommal. Fontos, hogy ki az „olaj őre. Ezért fontos, hogy bevizsgált illóolajat vásároljunk, melyek 100% tisztaságúak.

Hány éves kortól lehet használni az illóolajokat?

Tulajdonképpen nulla éves kortól, de nagyon ki kell válogatni, hogy melyeket és milyen higításban. Egészen hat éves korig különleges körültekintéssel alkalmazhatjuk az illóolajokat. Mindig járj utána, hogy az adott illóolajat hány éves kortól lehet használni!

Illóolaj az otthonban

Az aromaterápia számtalan lehetőséget ad arra, hogy legfőképpen az egészségünket megőrizzük, de a már kialakult betegségnél a gyógyulást elősegítsük. Az illóolajokban lévő aromás vegyületek csodálatos erővel képesek támogatni a szervezet öngyógyító mechanizmusát és megteremteni a feltételeket a teljes gyógyuláshoz. Az illóolajok otthoni felhasználásához, a hétköznapi élet boldogabbá tételéhez és a mindennapokban előforduló apró betegségek kezeléséhez elegendő csak néhány illóolaj. A lényeg a jól összeválogatott házipatikán van.

Az illóolajok használatának módja:

Masszázs:

Felnőtt számára: 7-10 csepp illóolajat keverjünk 25 ml növényi olajba. Gyermek számára 1-3 csepp illóolajat tégyünk 7 ml növényi olajhoz.

Inhalálás: Felnőtt számára 3-5 csepp illóolajat keverjünk 1 l meleg vízhez. Gyermek számára csak a hideg inhalálást javasoljuk a megfelelő készülék alkalmazásával (pl. diffúzor).

Fürdőbe téve: Felnőtt számára 10 csepp illóolajat, gyermek számára 4 csepp illóolajat keverjünk 1 evőkanál tejszínbe, sóba vagy mézbe. Ezt követően tegyük a fürdővízbe a keveréket. (1 éves kor alatt aromavizet alkalmazzunk, egy-két pumpányi.)

Párologtatás: 10 csepp illóolaj 40 nm-es szobához.

Borogatás: 2-3 csepp illóolajat egy kávéskanál növényi olajban keverj el, majd a kezelni kívánt testrészt kend be! Ezt követően hideg vagy meleg vizes borogatást helyezhetsz rá.

Lábfürdő: Felnőtt számára 10 csepp, gyermek számára 7 csepp illóolaj egy evőkanál sóra helyezve, majd a lábfürdőhöz keverve

Pár illóolaj ami jó ha megtalálható egy háztartásban

Pálmarózsa (Cymbopogon martinii) – baktériumölő, gombaölő, gyulladáscsökkentő
Teafa (Melaleuca alternifolia) – fertőtlenítő, vírus-, baktérium- és gombaölő
Orvosi levendula (Lavandula angustifolia) – gyulladáscsökkentő, szorongásoldó, gombaölő, tisztító
Citrom héj (Citrus limonum ze.) – légfertőtlenítő,
Narancshéj – (Citrus sinensis ze.) – szorongásoldó, örömötadó
Eucalyptus radiata – légzéskönnyítő, frissítő, energetizáló, vírusölő
Ylang-ylang (Cananga odorata extra) – görcsoldó, felszabadító
Atlasz cédrus (Cedrus atlantica) – keringés fokozó, nyiroktonizáló, tisztító
Majoranna – erős nyugtató, görcsoldó
Vietnámi eukaliptusz – (eucalyptus citriodora) – gyulladáscsökkentő
Szegfűszeg (Eugenia caryuphyllus) – baktérium- és gombaölő
Rosmaring ct. kámfor (Rosmarinus officinalis ct. camphre) – keringés serkentő, izmbemelegítő

Néhány fontos szabály, amit be kell tartani az illóolajok alkalmazásánál.

• Illóolajat minden esetben növényi olajjal együtt kenjük a bőrre!
• Fürdővízbe soha ne tegyük tisztán, mindig egy-két evőkanál sóra vagy egy evőkanál mézbe helyezzük az illóolajat és csak utána a vízbe
• az illóolaj koncentrált hatóanyagtartalommal rendelkezik, ezért soha ne essünk túlzásba az adagolást illetően
• Várandósság első harmadában csak párologtatás útján és masszázshoz használjunk illóolajat, de csökkentett mennyiségben. Egy masszázs esetén ne legyen több illóolaj a keverékben, mint 4 csepp. Azonban a várandósság első harmadában tartózkodjunk az illóolaj kúraszerű alkalmazásától.
• Mindig kérd ki aromaterapeuta vagy orvos tanácsát
• Mindig bevizsgált, 100% tisztaságú illóolajat használj

Jól bevált otthoni praktikáim:

Az otthon illata

Gyerek szoba fertőtlenítése

Sokszor aggódhatunk attól, hogy a látogatók fertőzést hozhatnak a lakásba. Erre készítettük a Fénylő csillag keverékünket. Ebben olyan illóolajok vannak, melyeket nyugodtan használhatunk újszülött gyermek mellett is és biztonságosan fertőtleníti a légteret, így nyugodtan fogadhatjuk a vendégeket. https://panarom.hu/fenylo-csillag-illoolajkeverek

Alszik, mint a bunda

Nyugtalan a baba? Nehezen alszik el? Erre fejlesztettük ki a Mesélő Hold illóolajkeveréket, melyet párologtatóba vagy diffúzorba csepegtetve segíti a gyermek álomba ringatását. Beletettük a legkülönlegesebb nyugtató hatású illóolajokat, mint a mirha, mandarin, tömjén, hogy biztosítsuk a baba és a mama nyugodt alvását. https://panarom.hu/meselo-hold

Influenza kezelése gyerekeknek (kúra)

Akkor hoztam létre a Leo varázsolaját (https://panarom.hu/leo-varazsolaja), amikor a kisfiam óvodás volt. Nagyon szerettem volna megelőzni és felkészülni az őszi, nyálkás időkre, ezért tettem bele szantált, rózsafát, mirhát és eukaliptuszt. Az Adrienne Feller Fehér esszenciával együtt használva az influenza szezon ideje alatt nagy segítségünkre lehet, hogy gyermekünket megóvjuk a bajtól.

Most megosztom Veled a legjobb tippjeimet?

Leo varázsolaja 3 csepp a mellkasra és 3 csepp a gerincbe dörzsölve minden reggel
Fehér esszencia 1-1 cseppet dörzsöljünk be a gyermek talpacskájába 2x/nap

https://panarom.hu/leo-varazsolaja
https://panarom.hu/utitars-feher-esszencia-utitars-szett
3 hónapos kortól 1 éves korig

Fehér esszencia 1 csepp
Sárgabarackmagolaj 3 csepp
A fenti keveréket dörzsöljük be a mellkasba és a gerinc mentén 3x/nap
https://panarom.hu/sargabarackmag-olaj

Sokk, hisztéria
Szagoltassunk, szagoljunk Adrienne Feller Kék esszenciát mély, lassú légzéssel
https://panarom.hu/utitars-kek-esszencia-utitars-szett

Kisebb seb, horzsolás
Teafa illóolajat vagy Adrienne Feller Kék esszenciát csepegtessünk a sebbe, hogy megtisztítsuk és fertőtlenítsük.
https://panarom.hu/utitars-kek-esszencia-utitars-szett

Az a bizonyos kézmosás
1 csepp teafát csepegtess gyermeked vagy akár a saját kezedbe, dörzsöld össze és Violá, már kész is a fertőtlenítés.

Hasgörcs
Gyermek Adrienne Feller Narancs esszenciából kenjünk 4 cseppet az óramutató járásnak megfelelő irányban masszírozzuk be a pocakot az olajkeverékkel.
https://panarom.hu/utitars-narancs-esszencia-utitars-szett

Puha, mint a babapopsi
A szülők pontosan tudják, hogy milyen érzékeny a baba popsija és, hogy a babaápolásnál kardinális kérdés, hogy mivel ápoljuk a kicsi bőrét a pelenkázásnál. A Napsugár bébikenőcsöt filozófiánkhoz hűen olyan olajokból készítettük, melyek a legtisztább forrásból származnak és a leggyöngédebb ápolást nyújtják a kisbabánk számára.
A benne lévő szantál illóolaj nem csak védi, de nyugtatja is a bőrt.
https://panarom.hu/napsugar-kenocs

A bőr a külső határ a világ felé

A bőr szeretetnyelve az érintés. Ezért a bőrt érinteni kell. A bőr helyes ápolása a napi masszázs és a vízben való ringatást jelenti.
A kisbabák bőrét napi masszázzsal kell ápolni. Fél éves korig fürdés előtt masszírozzunk, majd fél éves kor után fürdés után.
A Bébi masszázsolajban rózsa illóolaj van, mert hisszük, hogy minden gyermek megérdemli a királyoknak kijáró gondoskodást.
A Baba masszázsolajban pedig mandarin és szantál, ami nyugtatja és finoman ápolja a baba bőrét.

Forrás: Adrienne Feller/Panarom
Fotók: Adrienne Feller/Panarom és depositphotos.com

MEGOSZTÁS