Amikor a pihenés okozza a feszültséget – kerüld el a vakációs stresszt!

Tapasztaltad már, hogy néha akkor vagy a legfeszültebb, amikor végre leereszthetnél, és elutazhatnál nyaralni a családdal? De vajon mi lehet ennek az oka? És hogyan lehet elejét venni a vakációs stressznek?

A vakációs stressz valószínűleg senkinek sem ismeretlen. Végre kikapcsolhatnánk, és magunk mögött hagyhatnánk a feszült hétköznapokat, és egyszerre csak azon vesszük észre magunkat, hogy mindent, ami a vakációval jár, extra feladatként értékelünk, és morcosabban indulunk útnak, mint valaha. Vajon mi lehet ennek az oka?

A vakációs stressz forrásai

Az iskolában és a munkahelyen a legtöbben megszoktuk, hogy maximalisták és jól szervezettek legyünk. Ez a legtöbbször segít, amikor munkáról van szó, a pihenőidőnket viszont sokszor elrontja. Egy maximalistának például nagyon zavaró lehet, amikor a közösségi médiában az ismerősei tökéletesnek vélt vakációját látja.

Ha úgy érzed, hogy rosszul „teljesítesz”, mert neked idén nem jött össze Hawaii, csak a Balaton, tudd, hogy akárhol, akárhogyan nyaralnak az ismerőseid, csak a helyszín más. Valószínűleg ők is megküzdenek egy csomó utazási bakival, ők is fáradtak a hosszú repülőút után, és nekik sem mindig ízlik az egzotikus vacsora. Senkinek az élete nem tökéletes, még akkor sem, ha a Facebookon és az Instagramon ezt mutatja.

A jól szervezettség is a vakációs stressz forrása lehet. A hétköznapokon erény, hogy be tudod osztani a feladatokat, hogy a kis „időablakokat” is képes vagy hasznosan tölteni. Nyaraláskor azonban nem érdemes túlszervezni a dolgot, és minden percre valamilyen „hasznos” látnivalót, túrát, eseményt betenni. A nyaralás, akármilyen izgalmas helyre is utaztok, a leeresztésről, a passzív pihenésről is szól. Arról, hogy ne kelljen az órát nézni, és folyton tovább rohanni. Ha kimarad egy látnivaló, hát kimarad – majd legközelebb! Ráadásul abban is érdemes valamilyen kompromisszumot találni, hogy ki mennyi aktív és passzív szórakozást, városnézést és strandolást igényel. Nem könnyű az egyéni igényeket közelebb hozni egymáshoz, de érdemes!

Szervezettség és spontaneitás

De vajon hogyan lehet elkerülni a vakációs stressz kialakulását? A legjobb, ha megtalálod az egyensúlyt a szervezettség és a spontaneitás között. Ha nem vagy megrögzött „last minute” utazó, akkor az előkészületeknél használd ki a szervezettségedet: oszd fel az elutazást megelőző hetekre a beszerezni- és csomagolni valókat, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen mindent előkészíteni. Írj listát azokról a dolgokról, amelyeket semmiképp sem lenne jó otthon hagyni. És persze nézz utána a vágyott látnivalóknak is.

Ezután viszont mindenképp kapcsolj laza üzemmódba. A látnivalókat szellősen ráhagyással tervezd, hogy bőven jusson idő pihenni, ne legyen rohanás a nyaralásból. És bár a nyaralás egyik fontos vonása, hogy teret ad a családi együttlétnek, ne akarj mindig valamilyen „értékeset” kihozni belőle. Sokszor már az is elegendő, ha csak együtt vagytok, beszélgettek, strandoltok, fagyiztok, lazultok.

Ha van elég szabadságod, a nyaralás után is hagyj egy-két napot a visszarázódásra, az itthoni ritmus felvételére, hogy a munkahelyre való visszatérés se legyen megrázó.

Utazás gyerekkel

Köztudott, hogy a gyerekek nem bírják túl jól a hosszas utazást, ez pedig nekik és a felnőtteknek is a vakációs stressz forrása lehet. A szervezettség jegyében érdemes játékokkal, fejtörőkkel, zenével, némi egészséges rágcsálnivalóval, és természetesen tartalék ruhával, kéztörlővel, piciknél elegendő pelenkával készülni az útra. A spontaneitás jegyében viszont hagyjunk bőven időt az utazásra, a megállásra, és legyen elég humorunk a kisebb bakik (leevett ruhák, vagy vécébalesetek) elviseléséhez. Próbáljuk meg elővenni a játékos oldalunkat, olyan helyen szünetet tartani, ahol van egy kis játszótér, vagy kergetőzésre alkalmas mező – ha lehet, már itt kapcsoljunk kicsit lassabb üzemmódba, amennyire lehet, már az induláskor hagyjuk magunk mögött a rohanást.

 

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta by Lifetints életmódblog alapító-szerkesztője

Fotók: freepik.com