A vadregényes Szigetköz felfedezése gyerekekkel

Országjárás gyerekekkel programajánló cikksorozat

Szülőként is tudjuk, hogy a természet csodáinál jobb programot nem nagyon tudunk szervezni gyermekeinknek. Legyenek akár csak óvodások vagy harsány kiskamaszok, a friss levegő, a minél több mozgás, az izgalmas látnivalók könnyen beszippantják őket, eszükbe sem fog jutni a televízió vagy a tablet. A tanév hosszú hónapjai után éppen arra van szükségük – és valljuk be, nekünk felnőtteknek is -, hogy belevessék magukat a természet elemeibe, erdőt járjanak, vízben pancsoljanak, állatokat nézzenek, kerékpárt tekerjenek vagy önfeledten hintázzanak.

A Szigetköz páratlan hangulata és színes élővilága, programlehetőségeinek gazdag választéka miatt kitűnő családi vakációs helyszín. Könnyen megközelíthető, nemcsak autóval, de vonattal és autóbusszal is megérkezhetünk Halászi vagy Győrújfalu felől. A szigetközi falvak egészen közel fekszenek egymáshoz, így rövid utazásokkal bejárhatjuk az egész csodavilágot, megtervezhetjük a család nyaralását úgy, hogy abban legyen állatfarm, kalandpark, séta, bicajozás, fürdőzés, csónakázás és interaktív élmények is.

A Nagy- és a Mosoni-Duna ölelésében fekvő Szigetköz tulajdonképpen Magyarország legnagyobb szigete, ahol a Duna ezer ágra szakad, és a vadregényes táj rendkívül gazdag növény- és állatvilága minden érzékünket lebilincseli. Természetvédelmi területeken járunk, ahol a folyót erdős részek kísérik, de vízimadarakban is gyönyörködhetünk gyalogos sétánk, vízitúránk vagy kerékpározásunk alatt. Jó, ha tudjuk, hogy az egész Szigetköz bejárható biciklivel, Mosonmagyaróvártól egészen Győrig kényelmes, jól kiépített kerékpárutakon kirándulhatunk. Nagyobb gyerekekkel például már bevállalható a 38 km-es körtáv Mosonmagyaróvár – Halászi – Darnózseli – Novákpuszta – Hédervár – Darnózseli – Lipót – Dunaremete – Püski – Halászi – Mosonmagyaróvár útvonalon.

Sokan kerékpároznak a Szigetközben, vagy vesznek részt mindenféle vízi programokon – a sétahajózástól a kenutúráig, ám jó, ha tudjuk az egyéb, a gyerekek érdeklődését azonnal felkeltő színes látnivalók és aktív programok is, melyeket bátran bevethetünk szigetközi tartózkodásunk alatt:

Programtippek a Szigetközben

Szigetköz Kalandpark, Mosonmagyaróvár

A közel három hektáros, gyönyörű, zöld terület közvetlenül a Mosoni-Duna partján terül el, itt számos ügyességi, szórakoztató kalandpályán tehetitek próbára magatokat.

 

Dodó Vadfarm, Dunaremete

Ezen a szép helyen közelről találkozhattok szarvasokkal, bárányokkal, muflonokkal, vaddisznókkal, skót marhákkal, kengurukkal, lámával, madarakkal és sok más érdekességgel. A gyerekek megetethetik és megsimogathatják az itt élő állatokat.

Futura Élményközpont, Mosonmagyaróvár

Magyarország legnagyobb tudományos játszóházát egy 300 éves műemlék magtárban alakították ki. Érkezz bármely korú gyermekkel, azonnal el fogja varázsolni őt a csodák birodalma. Beltéri játszótér, szabadulószoba, Tesla küldetés, 5D vetítés, függőhíd, okos homokozó, planetárium – csak néhány a kalandokból, melyek a négy őselem – a Víz, a Föld, a Levegő és a Tűz – titkait, a Szigetköz növény- és állatvilágát mutatják be testközelből a gyerekeknek.

 

Élményfürdőzés a Szigetközben

Természetesen nem maradhat el a nyári hónapokban a csobbanás élménye sem! A Szigetközben két nagyszerű, családbarát fürdő is tárt kapukkal vár kicsiket és nagyokat vidám vizes felfrissülésre. A Lipóti Termál- és Élményfürdő igazi zöld paradicsom csúzdákkal és vízi játszótérrel a kicsiknek, termálvízzel a szülőknek. Mosonmagyaróváron a Flexum Thermal & Spa élménycentrumát ajánljuk hét medencével és gyermekvilággal.

Vágjatok be bátran a szigetközi kalandokba! Persze nem árt egy kis szúnyogriasztó az ártéren, de cserében a természet mesebeli kulisszák mögé enged betekintést. Távol a nagyvárosi nyüzsgéstől, távol a turistaközpontoktól, igazi családi idill vár mindenkit a csodaszép szigetközi falvak között.

Szerzőnk: Mészáros Marianna, világutazó- és erdőjáró blogger, a családi kirándulások és utazások szakértője

Fotók: pixabay.com