A pandémia után megnövekedtek a gyermekek számára szánt szülői gondoskodások?

Pénzügyi kulcskérdésekkel kapcsolatos interjúnkat olvashatjátok Nyitrai Győzővel, az OTP Bank Retail Megtakarítási Igazgatóság igazgatójával

HF: Mi az OTP Bank tapasztalata? Ott van a listán a gyerek anyagi szükségleteinek kielégítése?  A pandémia után megnövekedtek a gyermekek számára szánt szülői gondoskodások? Mennyire gondolnak a szülők gyermekeik jövőjének biztosítására, mi a tendencia, alkalmazkodunk-e az ilyen új helyzetekhez anyagilag is? Mennyire lettünk tudatosak ezen a téren?

NY.GY: Nem meglepő módon az OTP Bank saját adataiból azt látjuk, hogy ez a megtakarítási cél mindig is fontos volt az emberek számára, és az elmúlt időszakban továbbra is legnépszerűbb megtakarítási célok között van a gyermekek jövőjéről való gondoskodás. 2020 és 2021 között enyhe növekedés figyelhető meg a megjelölt célok számában, azonban továbbra is alapvetően kevés célban gondolkodnak ügyfeleink, max 1-2 nagyobb célt tűznek ki maguk elé.

Az ügyfelek a Pénzügyi Tervezés során céljaikat átlagosan 4-5 évre adják meg, viszont a pandémia hatására az elmúlt évben a gyermekek jövőjéről való gondoskodási cél, 2-3 évvel ennél hosszabb lett (8 éves időtávról 11 évre nőtt)

HF: Mik azok a kulcsfontosságú tényezők, amelyek megalapozhatják gyermekeink jövőbeli pénzügyi sikerét?

NY.GY: Az egyik kulcsfontosságú tényező a pénzügyi tudatosság megteremtése, azaz a pénzügyi edukáció. Fontos, hogy a szülők megfelelő útravalóval (pénzügyi ismeretekkel) indítsák el gyermeküket.

Egyrészt az is nagyon fontos, hogy mi magunk felnőttek milyen példát mutatunk, mit lát a gyermek otthon: tudatosan kezeljük-e pénzügyeiket, megtakarítunk-e a jövőbeli céljai elérésére – a La Fontaine példával élve hangyák, vagy inkább tücskök vagyunk?

Másrészt ahhoz, hogy a szülő támogatni tudja gyermekét a felnőtté válás útján, meg kell teremtenie azokat a helyzeteket, amelyekben a gyerekek megtapasztalhatják a felelősségvállalással járó lehetőségeket. A pénzügyek önálló kezelése fontos mérföldkő lehet a függetlenedés ösvényén, így gyermekek a pénzügyi tudatosságot a zsebpénz bevezetésével is alapozhatjuk meg, ahogy nőnek, úgy növelhető az összeg és a felelősség is.

De kiről is mondjuk, hogy tudatos megtakarító? Röviden: aki tervez, és pénzügyi termékbe tesz félre. Azaz előre megtervezi, hogy az érkező (havi) bevételéből rendszeresen elkülönít, és félretesz egy bizonyos összeget jövőbeli cél megvalósítása. A megtakarítását pedig pénzügyi termékbe helyezi, azaz nem otthon az asztalfiókban, vagy a párnacihában tartja, hanem tudatosan keres egy számára megfelelő pénzügyi terméket. Ez utóbbi azért fontos, mert ha nem pénzügyi termékbe helyezzük el a megtakarított pénzünket, hanem otthon, vagy csak a folyószámlánkon tároljuk, akkor az egyrészt jobban ki van téve az infláció okozta hatásoknak, másrészt az esetleges jövőbeli hozam lehetőségéről is lemondunk.

Miért tegyünk félre gyermekünknek? Miért fontos a szülő biztonsága is? Miért jó hosszú távban gondolkodni? Mikor gondoljunk először gyermek megtakarításra?

NY.GY: Had térjek vissza a La Fontaine mesére, ami már gyermekkorban is az öngondoskodás fontosságára tanít minket. Hiszen, ha mi tudunk gondoskodni magunkról, nem szorulunk a másik segítségére. Vegyünk egy példát: ha gyermekeink már nagyobbak, és aktív életünk során tudunk miből félretenni és tudatosan megtakarítani a jövőbeli kiadásokra, akkor van mihez nyúlnunk, legyen az tetőcsere a házon, vagy a régi autó újabbra cserélése. Tehát ebben az esetben szülőként nem szorulunk a felnőtt gyermekünk anyagi segítségére, ezzel is tehermentesíthetjük őket.

Szerető szülőként pedig mind arra vágyunk, hogy gyermekünk felnőve önállóan megállja a helyét az életben, sikeresen vegye a kihívásokat, és boldog legyen. Mit is tehetünk ezért? Hogyan alapozhatjuk ezt meg?

Egyik ilyen eszköz lehet a gyermek iskoláztatása, hiszen egy piacképes szakma biztosítja jövőbeli bevételét. Legyen szó a szomszéd város, vagy megye iskolájáról szülőként arra vágyunk, hogy az ott tanulásnak anyagi akadálya ne legyen. A szakma megszerzést követően pedig nyugodtabban indítunk el az életben úgy pályakezdő gyermekünket, ha a munkába állása első időszakában tudjuk támogatni, akár egy kis albérlet hozzájárulással, vagy vonatjegy, benzin árával, hogy hétvégente többet láthassuk.

A jövőbeni célok elérése érdekében tehát érdemes minél előbb elkezdeni a takarékoskodást. Azért jó tehát hosszú távon gondolkodni, mert így több időnk jut félretenni, megtakarítani céljaink elérése érdekében. Ehhez érdemes kiválasztani egy olyan megtakarítási formát, mint például az OTP Rendszeres Megtakarítási Programjában elérhető OTP Céldátum Alapok, amelyek például 5-től 30 évig terjedő, előre meghatározott idejű befektetési stratégiát nyújtanak, és már havi 10-15-ezer forint megtakarítástól elérhetőek.

Mitől gyermekcélú egy megtakarítás? 

NY.GY: Attól, hogy a gyermekek számára, gyermekekkel kapcsolatos élethelyzetekre tesszük félre a megtakarítani kívánt összeget. Legyen szó egy jövőbeli gyermekáldásra való felkészülésről, vagy a már megszületett gyermek iskoláztatásáról, életben való elindításáról, további támogatásáról.

Mint sok megtakarítás kapcsán, elsősorban nekünk kell tudni, hogy mi az a cél, amit szeretnénk elérni, mire szeretnénk félretenni. Abban viszont, hogy ennek mi a leghatékonyabb módja, és milyen, a kívánt cél eléréséhez leginkább passzoló megtakarítási lehetőségek vannak, ebben tudunk mi, banki szakemberek segíteni. Az OTP Bank szakértőivel való egyeztetés során lehetőség van közösen megkeresni és kiválasztani az ideális, személyre szabott megtakarítási formát.

Mennyire biztonságosak a gyermek megtakarítások?

NY.GY: Mivel egy megtakarítás attól lesz „gyermek megtakarítás”, hogy a gyermekek számára, gyermekekkel kapcsolatos élethelyzetekre tesszük félre. Így az, hogy milyen kockázatú terméket választunk ezen cél teljesüléséhez a megtakarítón múlik.

Természetesen a szakértői kollégáink segítenek eligazodni a megtakarítási termékek széles tárházában. A befektetési tanácsadás során kiemelten fontos, hogy körültekintően megismerjük az ügyfél céljait, kockázatvállalási hajlandóságát, azaz Őt magát, hogy a számára legjobb megoldásokat tudjuk ajánlani kedvező hozamok mellett. Ebben nyújt segítséget az OTP Pénzügyi Tervező szolgáltatás. Az OTP Pénzügyi Tervező szolgáltatásunkat bármelyik OTP Bank fiókunkban igénybe lehet venni, ahol szakértői kollégáink segítenek eligazodni a megtakarítási termékek széles tárházában.

Azok számára, akik inkább az online megoldásokat preferálják, az OTP Internetbanki felületen is elérhető az OTP Pénzügyi Tervező szolgáltatásunk, ahol természetesen a megtakarítási termékek megvásárlására mellett arra is lehetőség van, hogy kipróbáljuk, mennyi havi megtakarítás lenne elegendő céljaink eléréséhez.

Mennyit érdemes félretennünk havonta?  Mit lehet tudni a jövedelmezőségről, biztonságról és hogy mennyire rugalmas a befektetés?

NY.GY: Hogy mennyit érdemes félretennünk havonta, az nagymértékben függ a kitűzött céloktól, továbbá az adott ember lehetőségeitől is.  Az azenjovom.otpbank.hu oldalon elérhető egy személyre szabható kalkulátor, amellyel ezt számszerűsíthetjük is.

Általános megtakarítási szabály, hogy a fix bevételünk 10-20%-át érdemes félre tenni és megtakarítani. Ha pedig van egy nagyobb jövőbeli célunk, és a jövedelmünk megengedi, akkor természetesen ez a havi összeg még nagyobb lehet.

A kisösszegű (akár már havi 10-20 ezer Ft), rendszeres takarékoskodást támogatja az OTP Rendszeres Megtakarítási Program. A kényelmi szolgáltatás keretében az ügyfelek egyetlen megbízással gondoskodhatnak arról, hogy minden hónapban a számukra megfelelő napon, rendszeresen az általuk kiválasztott befektetési alapba kerüljön a megadott összeg.  Így lehetővé válik, hogy magasabb hozamot érjünk el, mintha a pénzünket otthon vagy a bankszámlánkon tartanánk.

Az OTP Rendszeres Megtakarítási Program elkezdéséhez mindössze OTP Értékpapírszámlára van szükség. Aki már rendelkezik ilyennel, és tudja, melyik termékbe szeretne fektetni, a rendszeres megtakarításról szóló megbízást a telefonos ügyfélszolgálaton, az internet és mobilbankon keresztül, vagy személyesen az OTP Bank fiókjaiban adhatják meg.

Akinek nincs Értékpapírszámlája, bankfiókjaink egyikében tud nyitni egyet. Amennyiben segítségre van szükségünk a céljainkhoz illeszkedő termék kiválasztásában, bankunk szakértőivel egy személyes tanácsadás keretében megtalálhatja azt.

A gyermekek számára nagyon kevés pénzügyi edukációt látunk, bár mini elmozdulással, kezdeményezésekkel találkozhatunk már napjainkban. Hol kellene támogatni még inkább a tudatos edukációt? Erre mely felületeket látja alkalmasnak? Applikációk, óvodai, iskolai felületek, esetleg gyermekeknek szánt innovációk?

NY.GY:A felelősség úgy gondolom közös, és a szülőnek fontos szerepe van a pénzügyi nevelésben is, akár csak ha fentebb említett példamutatásra, vagy a zsebpénzre gondolunk. Az iskolákban is vannak már kezdeményezések, amit piaci szereplőként üdvözlünk, mert a piaci szereplőknek is fontos szerepe van az edukációban. OTP Bank elkötelezett a gyerekek pénzügyi ismeretének bővítésében, ezt bizonyítja az OTP Fáy András Alapítvány kezdeményezése, amelynek célja mind az iskoláskorú gyermekek, mind a felnőttek segítése a pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási ismeretek elsajátításában. A komplex, saját fejlesztésű, élményalapú edukációs programokra nagy hangsúlyt fektetnek az Alapítvány munkatársai a hatékony ismeretátadás érdekében.

Nemzetközi szinten is egyedülálló oktatójátékot alkotott meg 2021-ben az Alapítvány, amelynek célja, hogy a pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási alapismereteket szórakoztató formában adja át az elsősorban iskolás korú fiataloknak.

Létezik bankkártya gyerekeknek is Greenlight néven, de csak külföldön használható. Az OTP Bank gondolkodik-e ilyesmiben, amiben a gyermek elsajátíthatja a pénzügyek alapjait, szülői felügyelet mellett?

NY.GY: Létezik bankszámla és bankkártya gyermekek számára itthon is, ilyen az OTP Junior számlacsomag és hozzá tartozó Mastercard Junior kártya. Junior számlacsomagot a gyermek törvényes képviselője (szülő, gyám, gondnok) az OTP Bank bármely fiókjában megnyithatja. A Junior számlacsomagot 14 éves kor alatt is igényelhetik a hozzá tartozó bankkártyával és internet, valamint mobilbank használattal. Ez a konstrukció első lépés lehet a gyermek pénzügyi önállósága felé, mert segítségével szülői felügyelet mellett sajátíthatja el a bankolás és a pénzügyek alapjait, főleg, ha ide utalja zsebpénzét a szülő. Az OTP Juniornak nincs számlavezetési, betétikártya és internetbanki díja, és 24 éves koráig jár a fiatal felnőttnek.

Fontos megjegyezni, hogy Magyarországon először az OTP Junior kártyák készülnek 85,5%-ban újrahasznosított műanyagból, amelyet 2021. június 1. és szeptember 30. közötti számlanyitás esetén biztosítunk gyermekek számára. Ezzel is szeretnénk hozzájárulni a környezeti terhelés és a hulladék mennyiségének csökkentéséhez.

A szülők partnereként igyekszünk a gyerekek számára is egyszerre megbízható és innovatív eszközöket nyújtani, az OTP Junior Next app például segít a fiataloknak a tervezésben, és hogy a számukra választott cél érdekében mennyi pénzre lehet szükségük.

Mi az OTP Bank tapasztalata? Ott van a listán a gyerek anyagi szükségleteinek kielégítése?

NY.GY: Igen, az OTP Bank saját adataiból azt látjuk, hogy ez a megtakarítási cél mindig is fontos volt az emberek számára, és az elmúlt időszakban továbbra is legnépszerűbb megtakarítási célok között van a gyermekek jövőjéről való gondoskodás.

Az interjút készítette: Kalcsó Adrienn, Happy Family Média

Fotók: Nyitrai Győző, továbbá: freepik.com, unsplash.com