A mecseki óriások nyomában, avagy délvidéki barangolások gyerekekkel

Lent délen meseszép – tudjuk ezt a szívünk mélyén, ám nem biztos, hogy családos nyaralásunk lehetséges helyszíneit latolgatva a Mecsek vidéke jut eszünkbe elsőként. Pedig igazi csodák földje a Tenkes kapitánya vidéke – ugye, kedves Szülők, Nagyszülők?! -, a Zengő, a siklósi vár, a pécsi tévétorony, a Zsolnay játszóterei, a busók hagyományai, az orfűi tavak környéke vagy az abaligeti cseppkőbarlang. Természetközeli séták, hűsítő vizes programok, látogatóközpontok, állatkert segít felfedezni az ország legdélebbi régiójának, Baranya megyének szépségeit és érdekességeit.

Csillagtúraként, Pécs központtal érdemes megtervezni mecseki kirándulásainkat, főként azért, mert Pécs családos programkínálata elképesztően színes

Már a kisvonatos városnézés és a főtér mediterrán hangulata is vonzó, még gyerekeknek is a tágas terek adta szabadság érzés miatt, ám az igazi felfedezések a Zsolnay Negyedben várnak kicsikre és nagyokra: az interaktív varázstér kétszintes játékpark a fizika bámulatos törvényszerűségeit villantja fel, a VR Univerzumban a tenger mélységeit kutathatják vagy az űrállomások súlytalanságát is kipróbálhatják a kíváncsi érdeklődők. A gyönyörű természeti környezetben fekvő pécsi állatkert, a PécsZoo kihagyhatatlan program minden családnak! Részt vehetünk az oroszlánok, a szurikáták, a majmok vagy a vízilovak látványetetésén, birtokba vehetjük az állatkerti játszótereket, de a legnagyobb élményt az állatok megfigyelése jelenti, amiből, valljuk csak be, soha nem elég!

 

A mesékből ismert Vasgyúró, Kőmorzsoló és Fanyűvő, azaz a Mecseki Óriások lélegzetelállító kincskereső kalandként színesíthetik délvidéki barangolásunkat

A három hatalmas, 3-4 méter magas, akácfából készült szobor életre kelti a baranyai mondavilágot. Vasgyúrót Mecseknádasdon, Kőmorzsolót Püspökszentlászló és Hosszúhetény között, Fanyűvőt pedig Bikalon találhatjuk meg. A monda szerint a Vasgyúrók vasat bányásztak, és abból fegyvereket gyúrtak, a Kőmorzsolók követ fejtettek a várak megerősítéséhez, máskor meg követ morzsoltak utak építéséhez. A Fanyűvők fákat téptek ki tövestől, mivel sok fa kellett a várak meg a toronymagas házak fűtéséhez. Ma pedig ezek az óriási, izgalmas szobrok őrzik a legendát és kalandos játékra hívják a gyerekeket.

6 év feletti gyerekekkel mondhatunk igent a híres Abaligeti cseppkőbarlang meglátogatására

A forró nyárban jól fog esni a barlang 12-13 fokos hűvöse, és a szakvezetés alatt szemünk elé tárul a cseppkövek különleges világa. Minden kerek órában indul a vezetett séta, amíg várakozunk, ne hagyjuk ki a denevérmúzeumot sem, ugyanis ez Magyarország egyetlen, a denevérek világát bemutató tematikus kiállítása, nem mellesleg nagyon érdekes is ezeknek a fura kis élőlényeknek a világa.

 

Nemcsak a fiúknak, de a lányoknak is érdekes program a Siklósi Vár meglátogatása, hiszen a várbéli Játékországban Dorottya királykisasszony, Miklós lovag, Máté huszár, Juszuf a török és Szellő a ló várja őket mesebeli kalandokkal, sőt a róluk írt meséskönyvvel is. A nagyobbakkal tegyünk sétát a várban is, hiszen nemcsak a Tenkes kapitánya, de a magyar történelem évszázadai is nyomot hagytak ezen a szépen felújított történelmi emlékhelyen.

 

A négy tó köré épült Orfűn akár több napot is eltölthetünk a nyári szünidőben

Oázis ez a szép mecseki vidék a családoknak, hiszen a tavak csobbanást, az erdő kirándulásokat, a terep kerékpározást ígér, sőt még érdekes látnivalókban is lehet részünk, például az orfűi malmokban vagy a medvehagyma látogatóközpontban. A malomtól induló Vízfő-forrás tanösvény csupán 1 km és 4 állomás, melyek közelebb hozzák hozzánk a vízimalmok, a barlangok, a füves élőhelyek és a védett égeres láperdő titkait. A Mecsek Háza barlangkutató-bázis és geológiai bemutatóhely a nagyobbaknak izgalmas lehetőség a környék felfedezésére. Ezt a látogatóközpontot Orfű déli részén a pallósoros Égerláp tanösvény kezdőpontjánál találjátok.

Az orfűi strand természetes vízű, homokos aljzatú, nagyon kellemes fürdőhely, ám a közeli Magyarhertelendi Termál- és Élményfürdőt is érdemes felkeresni, ha pancsolni szeretne a család.

Az ősfás, zöld területtel körülvett fürdőkomplexum egész évben nyitva van, több medencével és szórakozási lehetőséggel vár minden korosztályt.

Irány a Mecsek! Mindent elértek, mindent megkaptok ezen a szépséges délvidéken, ami természet, kaland, csobbanás, pihenés és aktív kikapcsolódás! Tervezzétek be Pécs és környékének felfedezését, garantáltan élvezni fogja a család mindent tagja!

Szerzőnk: Mészáros Marianna, világutazó- és erdőjáró blogger, a családi kirándulások és utazások szakértője