A Lengemesékről: meseregény-ajánlónk oviskorú gyermekeiteknek!

A legtöbb óvodás életében elérkezik az időszak, mikor a mesék mellett, igényük lesz a fejezetekből álló, összefüggő regényszerű történetekre. Ebből a műfajból nem feltétlenül könnyű megtalálni az ideálisat. Szerzőnk családjában előfordult, hogy a kissé érzékeny hallgatóság túl izgalmasnak találta az adott meseregényt, és ez sajnos megnehezítette az elalvást. Olyan helyzet is előállt, hogy a szülők túlontúl hosszúnak találták a fejezeteket, ez persze a gyerekeknek cseppet sem okozott problémát… A lényeget megragadva: nagy volt az öröm mind a hallgatók, mind az olvasók részéről, mikor rátaláltak Berg Judit meseregényére, a Lengemesékre.

A történet messze-messze, a Sustorgó erdő mélyén, a Locsogó-tó partján hullámzó Nádtengerben játszódik. A vízi madarak a sűrű nád tövében építik otthonukat, ahol kikölthetik a fiókákat. Téli álmuk végeztével a békák is előbújnak az iszapból, és hangos kuruttyolással köszöntik a jó időt. Vízisiklók, gőték siklanak a nádtövek között a vízben, rovarok ezrei próbálgatják friss szárnyaikat.

Ennek a tónak a partján élnek a Lengék is, a Nádtenger őrei. Apró zöld lények, akik feladata a nádas nyugalmának őrzése és az itt élő állatok védelme. Bőrük épp olyan zöld, mint a nádas, hajuk barnán lobog a szélben. Vagyis a felnőttek haja barna, az ifjoncok kócos lobonca zölden virít. Az ifjú lengék nem repülhetnek nádirigó háton, nem vehetnek részt a békadebin és őrző faladatot sem kapnak, csak ha már a hajuk barnulni kezd.

A főszereplő Füttyös Vilkó, akinek zöld üstöke sehogyan sem akar színt váltani, pedig kortársai már mind barnulásnak indultak. Ezt igen nehezen viseli a különlegesen furfangos ésszel megáldott lengefiú, hiszen alig várja, hogy őrzőként megállja a helyét. Mivel képtelen megálljt parancsolni a cikázó ötleteknek, és a benne rejlő kalandvágynak, valahogyan folyton folyvást a szabályok feszegetésére kényszerül. Persze sosem rossz indulatból teszi ezt, mindig a segítő,- és a jószándék vezeti. De a lengéknek szigorú szabályai vannak. Együtt élnek a természettel, minden lengének ki kell vennie az adott évszakra jellemző munkából a részét.

De nem a lengék az egyetlen különleges, sosem látott lakói a nádasnak. Itt élnek a harácsok is, akik kicsit úgy viselkednek, mint napjaink városlakói: nem figyelnek az élő környezetre, csak fosztogatnak, szemetelnek, és közben azon sírnak, hogy mióta összegyűlt a sok hulladék, rossz íze lett a korábban friss forrásvíznek. Kitartóan igyekeznek elfoglalni Lengevárat, és ehhez újabb és újabb szövetségest találnak a nádtengeri állatok közt. Terveiket legtöbbször Vilkó húzza keresztül. Eszes találmányaival és azzal, hogyan igen gyakran bukkan fel olyan helyeken, ahol nem is szabadna neki. Ezzel rendszeresen nehéz helyzetbe hozza a lengék bölcs vezetőjét is, Sulyom királyt. Hiszen a folyamatosan szabályt szegő lengefiú, teljesen jogosan büntetést érdemelne, mégis nem egyszer ezeknek a kilengéseknek és Vilkó bátorságának köszönhetik a lengék a fontos információkat, melyek nélkül esélytelenül próbáltak volna védekezni a támadások ellen.

A Lengemesék négy kötetén keresztül nem csak a lengék izgalmas életét követhetjük nyomon. Minden részben izgulhatunk, hogy vajon teljesül-e Vilkó legnagyobb vágya: bebarnul-e a haja, mint társainak. Minden kötet tartogat számunkra jópárat a lengefiú elképesztő találmányaiból. És minden könyvben rengeteget tanulhatunk a természetről és az évszakhoz köthető munkák fontosságáról. Hiszen ebben is rejlik a történet zsenialitása, hogy egyszerre kitalált és valóságos.

Nehéz feladat úgy ajánlani ezt a könyv sorozatot, hogy ne áruljunk el semmi konkrétat, nehogy elrontsuk az élményt! De az garantált, hogy rengeteg izgalmas percet fog szerezni gyereknek, felnőttnek egyaránt! A már említett családban, előfordult, hogy a beígért egy fejezet helyett, többet is el kellett olvasni, mert a szülők oldalát is fúrta a kíváncsiság, hogy mégis milyen kimenetele lesz egy-egy csatának. Bátran ajánljuk lányoknak és fiúknak egyaránt. Hiszen a lengelányok éppúgy kiveszik a részüket a kalandokból, mint a fiúk.

A tavalyi év végén megjelent a Lengemesék ötödik kötete is. Rendkívül különleges interaktív könyv, amiben az olvasó (vagy a hallgató) dönthet, hogy milyen irányba folytatódjon a kaland. Persze itt-ott újra összefonódnak a szálak, míg a végére hét teljesen különböző befejezésű mesét „gyárthattok” magatoknak. És hogy még több meglepetést hozzon ez a fordulatos kötet: némelyik történetet és a meseváltozatok végét rajzfilmjelenetek egészítik ki. Ha okostelefonnal beolvassátok azokat a képeket, ahol LivePrint-logó szerepel, már meg is nézhetitek a rövid kis jeleneteket, ha szeretnétek.

 

Az ajánló apropóját az is adta, hogy tavaly december elején került a mozikba a Lengemesék 2., ami remek moziélmény az ovis korosztálynak is. Timkó Bíbor figurái teljesen mesekönyvszerűen kelnek életre a mozivásznon. A forgatókönyv teljes egészében Berg Juditnak munkája, így az egész film olyan lett, amilyennek az írónő megálmodta. Bár a film anélkül is érthető, ha kihagytátok az első részt, vagy ha nem olvastátok a könyveket, mi mégis ajánljuk, hogy a könyv olvasása után nézzétek meg! 🙂

 

 

Szerzőnk: Fejős Panni

MEGOSZTÁS