A gyógyteák is segíthetnek terhességi reflux kezelésében

A refluxbetegség a terhes nők, közel 80%-nál fordulhat elő. Refluxbetegségnek hívjuk azt, mikor a gyomortartalomnak a nyelőcsőbe történő időnkénti visszajutásáról beszélünk. Segíthetnek-e a gyógyteák a kismamáknak, illetve anyukáknak megszabadulni ettől a kellemetlen állapottól?!

A válasz: Igen!

A terhesség során a gyomorégés, a savas felböfögés vagy épp az állandó hányinger, esetleg hányás gyakran előforduló panaszok. Bár a hányinger többnyire a terhesség első harmadának befejeztét követően szerencsés esetben elmúlik, de van, akiket a szülésig elkísér. A hányingernek, illetve hányásnak több oka is lehet. A legfrissebb kutatások szerint a terhesek egy nagyobb csoportjában a reflux betegség van a háttérben. Még akkor is, ha a savas felböfögés és a típusos gyomorégés nem is áll fent.

A terhesség alatti reflux leggyakoribb az oka a megváltozott hormonszintek okozta simaizom ellazulás lehet. Ez rontja a nyelőcső alsó záró izmának működését. A hasűri nyomás fokozódása is hozzájárul ehhez, mely főleg az előrehaladott terhesség során jelentkezik. A gyomor mozgását a hormonális változások rontják, továbbá lassítják az ürülését is. Így a leggyakoribb panaszok a gyomorégés, vagy savas felböffenés formájában jelentkeznek.

Milyen teát fogyaszthatnak a kismamák a refluxos panaszok esetén?

Fehér akácvirág, a reflux ellen

A fehér akácvirág teát a kismamák és anyukák is ihatják naponta 1 csészével, amíg indokolt és szükséges. A fehér akácvirág legfontosabb tulajdonsága, hogy csökkenti a gyomorsavtermelést, ezért eredményesen használható reflux betegségre. Emellett az akác virágából készült forrázat kiváló nyálkaoldó, görcsoldó, nyugtató, tonizáló is egyben.

(Figyelem! Csak a fehér akácvirág egyedi teát fogyaszthatják a kismamák, a keverék változatát nekik nem ajánljuk!)

Citromfű, a nyugtató stresszoldó

Amennyiben a reflux mellé stressz is társul, akkor a citromfűlevél tea is ajánlható naponta egy csészével fogyasztva nyugtató hatása miatt, ami a gyomoridegekre is jó hatással lehet. A citromfű elsősorban idegerősítő és nyugtató hatásáról ismert. De használjuk alvási zavarokra, kezdődő depresszióra, idegnyugtatásra és ideges eredetű szívpanaszokra is. Emellett serkenti a máj működését, emésztésjavító és puffadásgátló.

Bővebb információ a gyógynövényekről: www.gyorgytea.hu