A gyógynövények helyes tárolása

Ahhoz, hogy gyógynövényeink hosszú ideig megtartsák minőségüket és gyógyító hatásukat, fontos odafigyelnünk szakszerű tárolásukra. Cikkükben ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

Milyen veszélyek leselkedhetnek a nem megfelelően tárolt gyógynövényekre?

Mivel a szárított növények könnyen magukba tudják szívni a nedvességet, ez penészedéshez vezethet, így célszerű azokat száraz helyen tárolni.

A meleg pedig a különböző kártevők petéinek kedvez, így a hűvös hely a leginkább javasolt tárolásukhoz.

Milyen jelek utalhatnak, hogy kártevő támadta meg a gyógynövényeidet és mit tegyél ilyenkor?

A szárított gyógynövények leggyakoribb problémája lehet a molyosodás. A molyosodásra leginkább az alábbi jelek utalhatnak: a növény össze van tapadva, csomókban áll, esetleg látható is benne élőlény. A molyos gyógynövényből már nem ajánljuk, hogy teát készíts. Ilyenkor egyébként célszerű megnézned az összes élelmiszert, főleg, a lisztet, grízt, gabonapelyheket. Hisz ezek a kedvenc helyei szárnyas kis „vendégeinknek”.

Hogyan tárold gyógynövényeidet?

Az egyik legjobb megoldás, ha a teafüveket üvegekbe vagy fém edényekbe öntöd ki. Ez lehet akár egy nagyobb befőttesüveg vagy kekszes doboz. Célszerű lekötni a száját sűrű szövésű anyaggal, amin nem tudnak a kártevők behatolni.

Ha az eredeti csomagolásban tárolod, akkor a zacskót érdemes egy csipesszel lezárni, ha pedig dobozban van a gyógynövény, akkor a belső celofán- vagy papírtasakot is mindig jól vissza kell zárni.

Tudtad, hogy a gyógynövények között is találunk megoldást a molyok ellen?

Levendula

Az egyik legismertebb és leghatásosabb ellenszer a molyok ellen a levendula. A júniusban és júliusban virágzó gyógynövényt nem csak teákban, szörpökben hasznosíthatjuk. Ha párnácskákba tesszük és ezzel díszítjük fel lakásunkat, akkor amellett, hogy távol tartjuk a molyokat, derűs, friss illattal lengi körül otthonunkat is. Ha nyugodt álmot szeretnénk az éjjel, tegyük a párnánk mellé, hogy a levendula illóolaját egész éjjel érezhessük.

Rozmaring

A rozmaringról tudjuk, hogy teája vérkeringést serkentő hatása miatt növeli az agyi erek vérellátását, élénkíti a memóriát. Emellett a migrén kezelésére vagy annak megelőzésére is alkalmazzuk teáját, illetve illóolajának belélegzése is hatásos kezdődő fejfájás esetén. Mindemellett molyirtóként is kiválóan funkcionál.

Borsmenta

A borsmenta gyógynövény leginkább arról ismeretes, hogy az epeműködést serkentő, epehajtó, epegörcsoldó, szélhajtó hatása van. Emellett étvágyjavító és segíti az emésztést is, valamint puffadás esetén is hatásos. Ezen kívül oldja még a menstruációs görcsöket is, teája hidegen émelygést, hányingert is csillapít. A borsmenta szintén segíthet a molyok elleni harcban.

Bővebb információ a gyógynövényekről: www.gyorgytea.hu