A Föld lakosságának mintegy negyede küzd valamilyen látásproblémával

Érzékenyítő workshopot tartott a Vakok Állami Intézete és a Lesaffre Magyarország Kft.

Világszerte megközelítően 2,2 milliárd ember, vagyis a globális népesség mintegy negyede szenved valamilyen látáskárosodástól vagy vakságtól, állítja az Egészségügyi Világszervezet 2019-ben közzétett jelentésében. Azok száma, akik teljesen elveszítették a látásukat, közel 50 millióra tehető. Hazánkban több tízezer vak ember él, és a látássérültek száma is meghaladja a 200 ezret. A sokkoló adatok mögött rengeteg nehézség és mindennapi megpróbáltatás rejlik – ezt tapasztalhatták az „Érezve láss! érzékenyítő foglalkozás résztvevői is, még ha csak néhány órára is.

Nem mindennapi keretek között szervezett szemléletformáló workshopot a napokban a Vakok Állami Intézete és a Lesaffre Magyarország Kft., a Budafoki élesztő gyártója. A meghívottak megérezhették, milyen akadályokkal teli a látássérültek világa: szemellenzőben süthettek pogácsát, megismerkedhettek a látóvezető technikák egy részével, és több, a látássérülteknek szánt eszközt is kipróbálhattak. A cél az volt, hogy rendhagyó módon felhívja a figyelmet az elfogadás és az empátia fontosságára, ugyanakkor megmutassa, hogy látássérültként sem lehetetlen teljes életet élni. A szervezők a workshopot azért is tartották fontosnak, mert az Egészségügyi Világszervezet számai szerint igen széleskörű problémáról van szó. Az adatok szerint ugyanis a Föld lakosságának több mint negyede, 2,2 milliárd ember szenved valamilyen látásproblémával, míg a látásukat teljesen elvesztők száma közel 50 millióra tehető.

A résztvevők már az intézet kapuján belépve szembesülhettek a vakok egyik legnagyobb nehézségével, a közlekedéssel: saját bőrükön tapasztalhatták meg, milyen egy épületben úgy végigmenni, hogy szemük helyett csupán egy vezető irányítására támaszkodhatnak. Ezt követően indult a konyhai munka. A kapros-túrós pogácsa összeállításában és kisütésében Veres Pál, a Budafoki élesztő pékje segített, Nagy Ágnes, a Vakok Állami Intézete elemi rehabilitációs osztályának vezetője pedig eközben tanácsokkal látta el a szemtakaróban dolgozókat.

A rendhagyó pogácsasütés legnehezebb része, a résztvevők visszajelzései alapján, a tészta kinyújtása és kiformálása volt. Ez tengernyi energiát és koncentrációt igényelt. A pogácsák sütőbe helyezése azonban még nem a zárást jelentette. Az intézet gyógypedagógusai ugyanis memóriajátékok segítségével szemléltették, mennyire megterhelő egy látássérült számára befogadni a környezetéből jövő információkat úgy, hogy a látására nem hagyatkozhat.

Az érzékenyítő workshop utolsó részében előkerültek a különböző szembetegségeket imitáló szemüvegek, amelyeket minden jelenlévő kipróbálhatott. A résztvevők ugyanakkor megismerkedhettek azokkal az eszközökkel, amelyeket a vakok előszeretettel használnak a mindennapi életben: a tojáselválasztóval, a zoknipárosítóval, a folyadékszintmérővel, emellett Braille-írással készült tankönyvet is a kezükbe vehettek.

Az esemény zárásaként a Lesaffre Magyarország Kft., a Budafoki élesztő gyártója konyhai gépekből és elektromos eszközökből álló, nagy értékű adománycsomagot adott át a Vakok Állami Intézete tatai és pesti háza számára. A vállalat április közepe és május vége között tartotta az ehhez kapcsolódó, „Gazdálkodj okosan” kampányát, amely során a vásárlói gyűjthették az adománycsomaghoz szükséges támogatási összeget a VÁI számára. A kampányban végül több mint háromezren küldték el az 5 darab, 50 grammos Budafoki élesztő megvásárlását igazoló AP kódot az eleszto.hu oldalon.

„Igazán nagy öröm, hogy vásáróink ilyen nagy számban vettek részt a kampányban, és járultak hozzá az adománygyűjtéshez. Egy látássérült, gyengénlátó számára egészen komoly kihívást jelenthet a konyhai munka, ezért is fontos számunkra, hogy modern eszközökkel támogathatjuk a Vakok Állami Intézetét”

– mondta Nagy Etelka, a Lesaffre Magyarország Kft. marketingvezetője.

Az együttműködésnek köszönhetően a Budafoki élesztő pékje az érzékenyítő foglalkozás után az elemi rehabilitációs ellátásban résztvevő látássérülteket is beavatta a pogácsasütés rejtelmeibe.

Forrás: KNK PR&Média

Fotók: Kortyis Dávid