A Dove fenntartható csomagolásra vált

A Dove vállalta, hogy 2019 végétől újfajta, 100%-ban újrahasznosított műanyagból készülő flakonokat használ almárkáinál (Dove, Dove Men+Care és Baby Dove), amennyiben ez műszakilag megvalósítható.

A környezetbarát csomagolások először Észak-Amerikában és Európában érkeznek a polcokra, több mint 60%-kal csökkentve a Dove éves szűz-, azaz nem újrahasznosított műanyag-felhasználását ezekben a régiókban. A világ többi országában is folyamatban van ezen flakonok bevezetése, az olyan elemek esetében, ahol az újrahasznosítás technikailag még nem megoldott, mint amilyenek a kupakok vagy pumpák, alternatív megoldáson dolgoznak.

A Dove jelen vállalása a márka iparágvezető műanyaghulladék-csökkentési kezdeményezéseinek legújabb elemét jelenti, ami eddig nem látott pozitív hatással lesz karbonlábnyomára. Hogy flakonjaikat 100%-ban újrahasznosított műanyagból állítják elő a jövőben, a szépségipar egyik legnagyobb, a fenntarthatóság irányába tett intézkedésének felel meg. A kezdeményezéssel a Dove több, mint 20.500 tonnával csökkenti éves szűzműanyag-felhasználását.

A márka büszkén vállalja, hogy segít változást elérni az újrahasznosított műanyagból készült flakonokkal kapcsolatos gondolkodás terén. A 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült flakonokig vezető út mindazonáltal nem könnyű (lásd a megjegyzéseket a kivételekről és a folyamatban lévő megoldásokról). Az új technológiával előállított flakonok apró hibái azonban a Dove szerint szépségesen egyedivé teszik azokat, így végeredményül még különlegesebbé válhatnak.

A Dove fenntarthatósági kezdeményezése számokban:

  • az előző évtizedben a Dove-nak sikerült elkerülnie több, mint 10.000 tonna szűzműanyag-felhasználását
  • napjainkig több, mint 8,3 milliárd tonna műanyagot termeltek világszerte, és ennek a legnagyobb részét nem hasznosították újra
  • ha a jelenlegi termelési tempó folytatódik, 2050-ig 12 milliárd tonna műanyag kerül hulladéklerakókba vagy a természetbe
  • a vállalás értelmében a Dove szűzműanyag-felhasználása Észak-Amerikában és Európában több, mint 60%-kal fog csökkenni
  • az újrahasznosított műanyagból készült flakonokkal a Dove évente 27 265 tonnával csökkenti a CO2-kibocsátását, ami annyi energia megtakarítását jelenti, ami évi 3,4 milliárd okostelefon töltéséhez lenne elég
  • az újrahasznosított műanyagból készült flakonokra való átállás 40%-kal csökkenti a vízfelhasználást, ez évi 150 millió hosszú kávé elkészítéséhez elegendő

Fő mérföldkövek a Dove fenntarthatósági projektjében

A 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült flakonok bevezetése 2020-ban az első fontos lépés azon az úton, hogy a Dove drámaian csökkentse, és végül felszámolja a szűzműanyag-felhasználást termékei előállítása során.

Az Ellen MacArthur Foundation New Plastic Economy kezdeményezés alapító tagjaként az elmúlt évtizedben 10 000 tonna új műanyag felhasználását sikerült elkerülni.

A márka 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült csomagolások terén tett vállalását a NO | BETTER | LESS PLASTIC keretrendszer hívta életre, mely kiterjeszti az Unilever iparágvezetői vállalását, amelynek értelmében 2025-re újrafelhasználhatóvá, újrahasznosíthatóvá vagy komposztálhatóvá teszi a műanyagcsomagolásait.

A Dove portfóliójában megtalálható termékek 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült flakonokban kerülnek a polcokra először Észak-Amerikában és Európában. Egyes termékek azonban kivételt képeznek ezeken a piacokon. Ezek általában már most nagyon magas százalékban tartalmaznak PCR-t, azaz lakossági újrahasznosított műanyagot, és a márka tervei között szerepel, hogy minél hamarabb elérjék a 100%-ot. Ezek a kivételek a következők:

Észak-Amerikában a habzó folyékony szappanok, a Dove és a Dove Men+Care tusfürdőhab flakonjai 78%-ban újrahasznosított műanyagból készülnek. Európában a habzó folyékony szappan és a Talco habfürdő flakonjának 50%-a PCR, mivel jelenleg nincs elegendő újrahasznosított műanyag. A Dove célja, hogy 2020 végére ez a szám is 100% legyen.

Az észak-amerikai és az európai hajápoló termékcsalád egyes flakonjainál (Oxygen Moisture sampon és balzsam, Volume & Fullness sampon és balzsam, Clarify & Hydrate sampon és balzsam) jelenleg nincs megfelelő műszaki megoldás. Az alternatíva kidolgozása folyamatban van, így a Dove DermaCare Scalp termékcsalád 2020 végére 100%-ban újrahasznosítható műanyagból készült flakonokban lesz elérhető.

Az izzadásgátlók műanyag csomagolásai elsősorban polipropilénből készülnek. Jelenleg nincs elegendő újrahasznosított polipropilén a 100%-os felhasználáshoz. Megkezdődött a lehető legtöbb újrahasznosított műanyag felhasználása anélkül, hogy a csomagolás veszítene funkcionalitásából. Az újrahasznosított műanyag százalékos aránya kiszereléstől (például golyós és stift) és a csomagolás színétől függően változik – jelenleg 15% és 98% között mozog.

A Dove a kezdeményezés második szakaszának részeként megoldást keres a pumpák és kupakok 100%-ban újrahasznosított anyagból való gyártására. Jelenleg, első lépésként a 100%-ban újrahasznosított műanyag iránti elkötelezettség csak magukat a flakonokat érinti.