8 tipp a stresszmentes karácsonyi készülődésért

Akármennyire is várjuk a karácsonyi időszakot, nehezen tagadható, hogy ez az időszak az év egyik legstresszesebb része is. A karácsonyi készülődés nemcsak örömet, hanem plusz feladatokat is jelent, és miközben a gyerekeinknek akarjuk megteremteni a csodát, gyakran épp rájuk van a legkevesebb időnk. De vajon mit tehetünk, hogy kevesebb feszültséggel készüljünk az ünnepekre?

  1. Döntsd el, mi a fontos

Minden nem fog beleférni, akármennyire is igyekszel. Épp ezért fel kell állítanod a fontossági sorrendet, mégpedig a családdal együtt. Először is, gondold végig, mi a lényeges számodra a karácsonyi hangulatban. A kézzel készített ajándékok? A különleges ételek? A makulátlan rend? Határozd el, mi az amire feltétlenül szükség van, és mi az, amihez nem ragaszkodsz mindenáron. Üljetek le együtt is, és beszéljétek meg, ki mit szeretne az ünneptől. Osszátok be, mikor és kinek a segítségével kerül sor a legfontosabb feladatokra, és mikor kihez mentek vendégségbe. Így hamar kiderül az is, ha túltervezitek magatokat, és nem az utolsó pillanatban fogtok szembesülni az egész embert kívánó feladatokkal.

  1. Vizsgáld felül a karácsonyi hagyományokat

A tervezés és megbeszélés része az is, hogy minden évben felülvizsgáljátok a családi hagyományokat. Amit mindenki szeret, azzal nincs baj. De ha a szokásos karácsonyi filmnézés már mindenkinek a könyökén jön ki, akkor nem baj, ha valaki megtöri a csendet, és változtattok a szokásokon, úgy, hogy mindenkinek jó legyen. Ha pedig van olyan feladat, amitől eddig minden évben felhúztad magad, de mégsem maradhat el. akkor próbáld új szemszögből megnézni, és kreatív megoldást találni rá.

  1. Töltsetek együtt minél több időt

Az ünnep lényege nem más, mint a család – tartsátok ezt szem előtt akkor is, ha sok a feladat. Ne félj segítséget kérni a párodtól és a gyerekektől. Ha együtt készültök az ünnepekre, máris jobb a hangulat. Jó ötlet például, ha együtt készítetek ajándékokat, karácsonyfadíszeket, vagy csak olvastok a meleg takaró alatt.

  1. Ragaszkodj az én-idődhöz

Nincs az a karácsonyi feladat, ami megérné, hogy elhagyd a feltöltődést szolgáló apró szokásaidat. Ha szeretsz fél órát olvasni lefekvés előtt, akkor hidd el, hogy ez fontosabb, mint a takarítás.

  1. Készíts költségvetést

Karácsony előtt nagyon könnyű elcsúszni a költségekkel. A tervezésnek legyen része az is, hogy megbeszélitek, kinek milyen értékű ajándékot vásároltok, mennyit szántok a fára, a vacsorára, illetve az ünnepek körüli utazásokra. Így könnyebb ésszerű mederben tartani a költekezést.

  1. Ahol tudod, csomagoltasd be az üzletben az ajándékot

A karácsonyi időszakban nagyon sok üzletben kínálnak ingyenes díszcsomagolást. Ha élsz a lehetőséggel, rengeteg felesleges munkától kíméled meg magad. De az sem tesz rosszabb háziasszonnyá, ha a csomagolás helyett egyszerű ajándéktasakokat használsz. Ezeket ráadásul később is fel lehet használni, így valamivel környezetbarátabbak, mint a csomagolópapír.

  1. Tanulj meg nemet mondani – a partikra is

A karácsonyi időszak a céges és baráti partik szezonja is, ám ha túl sok van belőlük, már aligha okoznak örömet a résztvevőknek. Döntsd el, melyik az a rendezvény, ahová feltétlenül el kell menned, és ne félj nemet mondani a többire.

  1. Egyszerűsítsd a főzést

Az ünnep csábít arra, hogy valami különlegeset készíts. De hidd el, ha a gyerekek nem lesznek vevők az újdonságra, amit órákon keresztül készítettél, az aligha emeli majd a család hangulatát. Maradj a jól bevált alaprecepteknél, amelyeket mindenki szeret, és amelyek ráadásul gyorsan el is készülnek.

 

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta by LifeTints (zoldsalata.blogspot.com) alapító szerkesztője

Fotók: freepik.com

 

MEGOSZTÁS