7 kirándulási tipp, ha Hévízen nyaraltok!

Ha hosszabb időt töltünk Hévízen, érdemes kiruccanni a családdal. Bár nem mindig könnyű kitenni a lábunkat, főleg, ha olyan minden igényt kielégítő családbarát hotel a bázisunk, mint az Európa fit superior szálloda, sok izgalmas látnivalóban és kalandban lehet részünk, ha rászánjuk magunkat egy kis kiruccanásra, utazásra. Nézzük hová!

A lélegzetelállító panorámás Szigligeti vár

  • autóval Hévíztől 24 km

Szigligeti vár Magyarország egyik leglátogatottabb, egyben a Balaton felvidék leglátványosabb vára, mely az utóbbi években komoly átalakításon és újításon esett át, ennek következtében nagy szakértelemmel rekonstruált várfalakat, tornyokat, lőréseket láthatnak az odalátogatók.  A felújításoknak köszönhetően a vár folyamatosan, az év bármely szakában látogatható.  Tornyaiból a káprázatos kilátás magáért beszél.  Széles sávban láthatjuk a Balaton víztükrét, a másik irányban pedig feltűnnek a tanúhegyek és a Keszthelyi-hegység magaslatai is.A balatoni várat még a pannonhalmi apátság építtette 1260 és 1262 között. Sokan nem tudják, hogy a szigligeti vár egyike azon kevés várainknak, amely a török időkben is magyar kézen maradt. Elkötelezett katonái megőrizték függetlenségét 150 éven keresztül. A végső csapást egy villámcsapás hozta el: felrobbant az egyik toronyban tárolt puskapor, a tűzben pedig leégtek a vár épületei, majd később a Habsburgok robbantották fel a falait. Akit részletesen érdekel a vár történelme, látogasson el a Kirándulás a történelembe oldalra.

 

Tapolca és Európa legkülönlegesebb tavasbarlangja

  • autóval Hévíztől 37 km

Az ország egyetlen olyan barlangja, amelyet csónakkal járhatnak be a látogatók. Sőt, nemcsak országos szinten számít különlegességnek, hanem európai szinten is. Ha a kontinensen hasonlót keresnénk, egészen Olaszországig kellene menni, ahol a Kék-barlangCapri szigetén nyújthat hasonló élményt! Nem is csoda, hogy a Tapolcai-barlangrendszer fokozottan védett barlang.1903-ban kútásás közben fedezeték fel a barlangot, amelynek a 13,7 millió éves kőzetébe a feltör melegvíz alakított ki járatokat. A barlang száraz ágában kisebb szoba nagyságú teremek láthatók. A vizes ág 200 méterét víz alatti reflektorok világítják meg, csónakkal körútvonalon bejárható.

A barlangban nyáron is 18 Celsius fok van, így érdemes készülni egy pulóverrel. Az utóbbi években elvégzett nagyarányú felújítások, korszerűsítésekmég vonzóbbá teszik a tavasbarlang látogatását. Az új fogadóépületben interaktív kiállítást nézhetünk végig a karsztvidékek csodálatos világáról. Majd 10 termen át végigsétálva felfedezhetjük a barlangok izgalmas, rejtélyes világát is. A gyerekek még kúszóbarlangban is kipróbálhatják, hogyan tudnak majd egy barlangban kúszni, sőt, 3D kisfilmeket is nézhetünk a barlangok kialakulásáról, formáiról, élőlényeiről.A csónakázás végén játszótér és mászófal várja a család kisebb tagjait.A városban érdemes legalább egy sétát megtenni, kellemes élmény a híres Malom-tó mentén a színes halacskákat megcsodálni. A Városi múzeumban helytörténeti kiállítást, iskolamúzeumot rendeztek be, mely Közép-Európa egyik legrégibb népiskolai épülete.

 

Az izgalmas Csodabogyós-barlang

  • autóval Hévíztől 19 km

Ha más barlangot is meglátogatnánk a környéken, akkor nem hagyhatjuk ki a Csodabogyós-barlangot, mely szinté a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fennhatósága alatt áll. Balatonederics közelében található a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, amely Magyarország tizedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja. A bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét a barlang. Számos változatos képződményt, cseppköveket láthatunk a 6 km-es ösvényen. Monumentális, látványos hasadékai már-már természetes geológiai szelvényként mutatják be a barlangot magába foglaló felső-triász Edericsi Mészkő Formáció rétegeit. A barlangban kalandtúrákat szerveznek, ahol fejlámpával, olykor négykézláb vagy éppen hason csúszva lehet haladni.

 

Keszthely és a város ékköve: a Festetics-kastély

  • autóval Hévíztől mindössze 6 km 

A keszthelyi Festetics-kastély Magyarország leglátogatottabb és az ország negyedik legnagyobb és legigényesebben helyreállított, illetve berendezett kastélya. Ma Helikon Kastélymúzeum néven muzeális intézményként működik. Öt épületben hat állandó rendkívül igényes kiállítást járhatunk végig. A 18. század közepétől folyamatosan bővülő épület 200 éven keresztül a Festeticsek, Magyarország egyik legjelentősebb nemesi családjának a tulajdonában állt.

A kastély parkja természetvédelmi terület, továbbá hazánk nemzetközi jelentőségű történeti kertjeinek egyike. A parkot egzotikus növényfajok és kertépítészeti különlegességek teszik érdekessé. Madárparkjában csaknem 40 faj vízimadár él, de vannak itt pávák és fácánok is. Találkozhatunk a világ különböző tájain honos madarakkal, például Ausztráliából, Dél-Amerikából, Kínából származókkal is!

A történelmi belvárosban is érdemes körülnézni. A városban kis túlzással szinte mindennek akad egy múzeuma, kezdve a Rádió és Televízió Múzeumtól, de van itt a Cadillac Múzeum, Marcipán Múzeum, Babamúzeum, sőt, még Nosztalgia és Giccsmúzeum is.

A Balaton parton egy nem mindennapi építményt is megcsodálhatunk, mely mára emblematikus látnivalónak számít a városban. Ez nem más, mint a Szigetfürdő, mely az első vízre épített fürdőház volt, 1864-ben készült. A 2000-es évek második felében állították vissza a Szigetfürdő múlt századi arculatát: újraépítették az épület két tornyát, és még díszkivilágítást is kapott. A régi pompáját visszakapott fürdőt így most is lehet használni.

 

Folly fenyves ékszerdoboz és borászat

  • autóval Hévíztől 37 km

A 3,6 hektáros Folly Arborétumot, az élő „fenyőmúzeumot” az 1900-as évek elején hozta létre dr. Folly Gyula pécsi orvos, a Zsolnay család háziorvosa. Ma a magángyűjtemény a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területe. A Folly család több mint száz éve gyűjti a különleges fenyőket, ciprusokat és cédrusokat: az arborétumban és a hozzá csatlakozó erdőben mintegy 400 fenyőféle és 200 lombos fa és cserje virul, amelyeket növényjelző táblák segítségével ismerhetnek meg a látogatók. A Folly Borászat alapítása is a növénykert létrehozójához kötődik, aki már 1878-ban megépítette a ma is használatban lévő pincét. A badacsonyi történelmi borvidék hagyományait folytatva, főként fehérborokkal foglalkoznak a pincészetben. Az arborétum 2017-ben tanösvény kategóriában megkapta az év ökoturisztikai létesítménye díjat. A tanösvényen tett séta után jól eshet a borászat finom nedűit, vagy hűsítő házi szörpöket kortyolni a szellős, panorámás teraszon.

 

Afrika Magyarországon: a balatonedericsi Afrika Múzeum és vadaspark

  • autóval Hévíztől 19 km

A kalandos, forró, egzotikus Afrika hangulata elevenedik meg át a Balatonederics határában található Afrika Múzeumban. Az évtizedeken át Tanzániában élt Nagy Endre (egy koncepciós per és egy halálos ítélet miatt el kellett menekülnie Magyarországról), vadász és zoológus a nyolcvanas években hazaköltözve itt alakította ki a saját gyűjteményéből álló múzeumot. Temérdek trófeát, maszáj kunyhókat, a gyűjtő egykori dolgozószobáját és egy néprajzi kiállítást is megtekinthetünk itt, sőt, a több hektáros területen egy mini szafari park található.

Aelsősorban kisgyerekes családok körében népszerű vadasparkban a gyerekek akár lovagolhatnak, tevegelhetnek is, láthatunk itt dromedárt, zebrát, struccot, antilopot, bivalyt is.

Ha fáradtak lennénk terepjáróval is bejárhatjuk a birtokot, méghozzá egy afrikai sofőrrel!

 

A vadregényes Kis-Balaton

  • autóval Hévíztől 24 km

 A Kis-Balaton Tájvédelmi Körzet szintén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Páratlan értékű madárparadicsom alakult itt ki, mely a vadvizeket és a vízimadarakat is egyaránt védi. A nemzetközi jelentőségű vadvíz védelme érdekében még a turisták mozgását korlátozzák, így a Kis-Balaton vagy kijelölt helyeken, vagy a nemzeti park dolgozóinak kíséretében, szervezett csoportokban látogatható. A vezetővel kísért programok rendkívül tartalmasak és emlékezetesek, melyen lehetősége van többek között a lessátrakból természetfotózni, madárfigyelő sétákat tenni, csónaktúrázni, de felmászhatunk az Ingói-berek kilátójához is, ahol megannyi madárban gyönyörködhetünk. A Kis-Balaton legkedveltebb, szabadon is látogatható látványossága a Kányavári-sziget, melyre ingyenes a belépés. A szigeten megismerkedhetünk a hely jellegzetes madárvilágával, melyen a Búbos vöcsök tanösvény 15 állomása vezet végig.

Diás-szigetet már szintén vezetővel nézhetjük meg. Fekete István író legkedvesebb környéke ez, mely a híres Tüskevár című ifjúsági regényét is ihlette. Az egyik legnépszerűbb látványosság a Matula-kunyhó, de ugyanitt járhatjuk be a Kócsag tanösvényt és a nézhetjük meg vejszés halászatot. Annyiritka állatfajt láthatunk itt, hogy még különösebb szerencse sem kell ahhoz, hogy a védett halfajaink közül itt élőlápi pócot vagy réti csíkot, nyurgapontyot is megpillantsunk. Ritka gőtefajok mellett az itteni madárvilág legismertebb szereplőit ugyancsak megfigyelhetjük: gémfélék, a nagy kócsag, a szürke gém és a bronzos árnyalatú vörös gém, üstökös gém, a barna rétihéja, a réti sas is, csak hogy néhányat említsünk.

Az Árpád-kori Rezi vár

  • autóval Hévíztől 16 km

Keszthelyi-hegység egyik kiugró sziklaormán Rezi vár romjai dacolnak az idővel. Az Árpád-kori  várat a XVI. századtól már csak romként emlegetik a történelmi iratok, oklevelek. Az omladozó falak alatti régészeti feltárások csak az elmúlt néhány évben kezdődtek meg. Tiszta időben egészen a sümegi várig is el lehet innen látni. Egy kellemes túrán a helyi természettel és a történelemmel kapcsolatos ismereteitek is bővíthetjük a Szőlőhegy – Meleg-hegy – Rezi vár 6,5 km-es útvonalán. Aki inkább autózna, Rezi községtől egy viszonylag jó minőségű földúton felmehet egészen a vár alatti parkolóig.Onnan a kék vár jelzést követve egy hangulatos erdei ösvényen további tízperces sétával feljuthatunk a várhoz.

Láthatjátok mennyi szuper lehetőség vár Rátok, és garantálhatjuk, hogy az Európa fit superior hotel-nél jobb alapbázist valóban  nem is találhattok mindezek felfedezésére, így hát útra fel, a család apraja-nagyjával.

További információk itt:

Európa Fit superior elérhetőségek

cím: 8380-Hévíz, Jókai u. 3.

Email cím: sales@europafit.hu

Telefonszám: +36 83 501-149

weboldal: https://www.europafit.hu/

 

 

 

 

 

MEGOSZTÁS