5 nyári program gyerekekkel, távol a strandtól

Nincs jó idő, vagy egyszerűen unjátok már a strandot? Ha így van, akkor sem kell a lakásban maradnotok, hiszen a legnagyobb városban és a legkisebb faluban is rengeteg izgalmas program várja a gyerekeket.

Múzeum: egyáltalán nem unalmas!

A közhiedelemmel ellentétben kiállítást látogatni egyáltalán nem unalmas tevékenység. Ha a gyerek érdeklődési köréhez illeszkedő kiállítást választasz, egészen biztosan élvezni fogják a látnivalókat. Rossz idő esetén, de nagy hőségben is remek nyári program lehet a múzeumlátogatás, ugyanis a legtöbb múzeumban már nagyon is odafigyelnek a fiatal látogatókra. A legtöbb helyen installációk, interaktív bemutatók segítik, hogy elképzeld, milyen lehetett az élet a régi korokban, de olyan múzeum is van, ahol foglalkoztató füzet, vagy felfedező program segíti a gyerekeket abban, hogy megszeressék a múzeumba járást.

 

Farm: tanulságos délután

A városi gyerekek gyakran csak a tévében látnak háziállatokat, és a boltban ismerkednek a zöldségekkel-gyümölcsökkel. Ha azonban ellátogattok egy farmra, azonnal közelebb kerül a természet. A nagyobb városok közelében érdemes megkeresni azokat a lovardákat, gazdaságokat, ahol vendégeket is fogadnak, de az is megoldás lehet, ha felkutattok egy ismerős gazdálkodót, aki szívesen megmutatja a gyerekeknek az állatokat, vagy a földeken folyó munkát – tanulságos nyári program lehet belőle.

 

Erdő: hűsítő nyári program

Az erdei sétákon mindig történik valami, és a gyerekek különösen jók abban, hogy megcsodálják a hangyák útját, a pókhálókat, a madarakat, vagy a fákon szaladgáló mókusokat. Nekünk, felnőtteknek is érdemes néha kiszakadni a napi rohanásból, és átadni magunkat egy ráérős sétának, ha épp olyan nyári programot keresünk, amitől kicsit lehűlünk a hőségben.. Nem kell óriási teljesítménytúrát tenni, az erdei játszótérig és vissza épp megteszi, közben pedig piknikezhetünk is egyet egy tisztáson.

 

Könyvtár: így könnyű megszeretni az olvasást

A múzeumokhoz hasonlóan a könyvtárak gyerekrészlegei is mindent megtesznek azért, hogy a fiatal látogatókkal megszerettessék az olvasást. Ha esik az eső, kiváló nyári program lehet a gyerekkönyvtár-látogatás, ahol akár már a legkisebbeknek is találhatunk valamilyen olvasni- vagy nézegetni valót. Mire megtanulnak olvasni, így gyakorlott könyvtárba járók lesznek, akiknek nem okoz majd nehézséget, hogy az érdeklődési körüknek megfelelő könyveket találjanak. Sok könyvtárban rendszeresen szerveznek kifejezetten gyerekeknek szóló programokat is, így érdemes érdeklődni az időpontok és a lehetőségek iránt.

 

Piac: házimunka és jó program egyben

A piac színes, izgalmas, nyüzsgő, ráadásul a házimunkához is közelebb vihetjük általa a gyerekeket. Különösen akkor, ha a piacon vásárolt zöldségeket, gyümölcsöket, húsféléket később együtt készítjük el. Ráadásul, miközben programot szervezünk a gyereknek, a bevásárlást is letudjuk. A programot pedig érdemes megkoronázni valami finomsággal, például egy igazi, „piaci” lángossal.

 

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta by LifeTints életmódblog alapító-szerkesztője

 

Fotók: freepik.com