5 kapcsolat, amelyre családos nőként szükséged van

Akár ott áll melletted a férjed, és a bármikor riasztható nagyszülők, akár kevesebb segítséggel birkózol meg a mindennapok kihívásaival, vannak olyan kapcsolatok, amelyeket nem érdemes elhanyagolnod. Íme 5 kapcsolat, amely könnyebbé és vidámabbá varázsolja az életed.

Anyaként természetes, hogy a legfontosabb kapcsolataidnak a gyerekeidet, és a férjedet tekinted. Szerencsésebb esetben a nagyszülők is szinte sorban állnak, hogy időnként levegyék a válladról a terheket, és felbecsülhetetlen élményekkel gazdagítsák az unokákat. Ám vannak olyan barátságok, amelyek e szoros, családi kapcsolatok mellett is fontosak. Kiegészítik azokat, egyszerűbbé teszik az életedet, és a lelki egészségedért is sokat tesznek. Íme az 5 legfontosabb kapcsolat, amelyekre anyaként is nagy szükséged van.

A kikapcsoló kapcsolat: a régi (gyermektelen) barátnőd

Ne hidd, hogy anyaként annyira átalakultak a prioritásaid, hogy már nincs szükséged a gyermektelen barátnők társaságára! Teljesen természetes, hogy a gyerekeid születése óta ők a legfontosabbak, ám eljöhet az az idő, amikor szeretnéd, hogy valaki pár órára kiszakítson a pelenkák és óvodai csatározások témájából. Ilyenkor jó egy gyermektelen barátnő, akivel bármiről lehet beszélgetni, ami régebben fontos volt, és ami kívül esik a gyerekes témák spektrumán. Ha pedig egyszer  kikapcsolódni, moziba mennél, megint csak ő a legjobb kapcsolat. Plusz pont, hogy amikor majd belőle is anya lesz, tapasztalt anyatársként segítheted, amellett, hogy együtt örülsz vele.

 

A támogató kapcsolat: a segítő

Lehet a megértő védőnő, a gyerekorvosod, vagy egy olyan, idősebb családtag, akinek megbízol a véleményében – de mindenképpen legyen egy olyan segítő melletted, aki hasznos és praktikus tanácsokat ad. Ez a kapcsolat különösen az első időkben fontos, de akkor sem válik lényegtelenné, ha már nagyobbak a gyerekeid. Ráadásul az ő véleménye eldöntheti számodra az olyan kérdéseket, amelyről minden anyukának és internetes főrumnak eltérő, ám nagyon határozott véleménye van.

A hasonlóságon alapuló kapcsolat: az anyabarátnő, hasonló korú gyerekekkel

A szimpatikus anyukával a játszótérről vagy az oviból érdemes szorosra fűzni a barátságot. Így kölcsönösen sokat segíthettek egymásnak, van kihez fordulni, ha hirtelen nincs kire bíznod a gyereket, vagy nem érsz oda zárásra az óvodába, megbeszélhetitek a korosztályos problémákat, vagy akár bevált recepteket is cserélhettek. Hasonlóak a problémáitok, így mindig van közös téma. Szerencsés esetben a férjeitek is összebarátkoznak, és kialakulhat egy olyan szoros, baráti kapcsolat, amelyben évek múlva is családostul jártok össze.

A tapasztalt kapcsolat: az anyabarátnő, idősebb gyerekekkel

Egyrészt tapasztaltabb nálad, így mindig tud jó tanácsot adni. Nem fog megítélni az apró-cseprő gondjaid miatt, hiszen ő is átélte ezeket. Másrészt folyamatosan szembesít vele, mivel kell majd szembenézned. Harmadrészt pedig fontos, bennfentes információi vannak olyan dolgokról, mint a legjobb iskola, vagy a szuper tanító néni.

A felszabadító kapcsolat: a bevállalós anyuka

Ha hajlamos vagy túlaggódni a dolgokat, akkor nagy szükséged van egy bevállalós anyuka-barátnőre. Az ő példáján láthatod, hogy nem dől össze a világ, ha a gyerekeknek egy kicsit többet engedsz, mint eredetileg gondoltad. Persze minden család maga alakítja ki a szabályrendszerét, de egy nálad merészebb anyuka példája sokat segíthet akkor, amikor azon gondolkodsz, hogy el lehet-e menni nyaralni egy egyévessel, vagy kell-e félteni a négyévesedet a mászókán.

 

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta életmódblog alapító-szerkesztője

Fotók: freepik.com