5 dolog, amiért a szabadtéri játék nélkülözhetetlen a gyerekeknek

A gyerekek jó része, ha csak teheti, rohan ki a szabadba játszani. A szakemberek szerint ez így van rendjén, hiszen a szabadtéri játék olyan készségeket fejleszt, amelyek az élet minden szakaszában rendkívül fontosak.

Az elmúlt években a saját bőrünkön tapasztalhattuk, milyen kellemetlen, ha az életünkből hirtelen kimarad a szabadtéri játék. Bár tény, hogy a felnőttek és a gyerekek a járvány hatása nélkül is egyre több időt töltenek otthon a képernyők előtt, a csaknem két évnyi bezártság megmutatta, hogy a szabadtéri játék nem egyszerűen jó dolog, hanem egyenesen nélkülözhetetlen. Nem csoda, hogy idén nyáron, aki csak teheti, rohan a szabadba. A szakértők is egyetértenek abban, hogy a szabadtéri játék valósággal létszükséglet a gyerekek számára, hiszen több olyan készséget is fejleszt, amelyekre nagy szüksége van a felnövekvő generációnak. Mutatunk 5 okot arra, hogy a szabadtéri játék – akár egy nagyobb játszótérre megyünk a családdal, akár a természetben játszunk, akár a saját kertünkbe telepítünk kerti játszóeszközöket – semmiképp ne maradjon ki a család életéből.

Mozgás a friss levegőn

A friss levegőn végzett mozgás előnyeit szinte felsorolni sem lehet. A napsütés segít, hogy a szervezetünk természetes módon jusson elegendő D-vitaminhoz. Ez a fontos vitamin pedig a csontok egészségétől az immunrendszer megfelelő működéséig szinte mindenre hatással van. (A megfelelő fényvédelemre természetesen nem árt ügyelni, és a legforróbb déli órákban továbbra is az árnyékba kell vonulni, hogy elkerüljük a bőr számára káros leégést). Az aktív mozgás, a szaladgálás, a kúszás-mászás, a hintázás fontos része a gyerekek mozgásfejlődésének. A szabadtéri játék, és az ezzel járó testmozgás a tüdő kapacitását is javítja, erősíti az izmokat, segíti a csontozat fejlődését, és segít elkerülni az olyan civilizációs betegségeket, amilyen az elhízás, a cukorbetegség, vagy a magas vérnyomás. Az egészséges életmód megalapozása gyerekkorban kezdődik: ha ekkor hozzászokik a gyerek a rendszeres mozgáshoz a friss levegőn, később sem fog nehezére esni, hogy felálljon a képernyő elől.

A szabadtéri játék javítja az iskolai teljesítményt

A szabadtéri játék, a mászókán való ügyeskedés, a hintázás nem csak a testet, hanem a szellemi képességeket is erősíti. A mozgáskoordináció javulása fejleszti a gyerekek kognitív képességeit. A különféle ingerek, az egyensúlyérzék tréningezése, a fizikai jellegű ügyességi feladatok megoldása a gondolkodást is edzi. Több kutatás is igazolja, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen mozognak a szabadban, jobban tanulnak, és jobban tudnak koncentrálni, mint azok, akik a legtöbb idejüket a szobában töltik.

A szabadtéri játék hatással van a kreatív képességekre

A gyerekek fantáziája végtelen, nekünk csak annyi a feladatunk, hogy támogassuk a kreatív időtöltést. Ahhoz, hogy egyik nap az űrbe, a másik nap pedig egy tündérmesébe képzelhessék magukat, elég egy igényes kialakítású, biztonságos játszóeszköz a kertbe, amilyenek például a FATMOOSE kerti játszóterei (https://fatmoose.hu/kerti-jatszoter). A kerti játszótér egy pillanat alatt alakulhat át várkastélyból űrrakétává, a homokozóban pedig változatos homoktorták vagy épp vizesárok-rendszerek készülhetnek.

A természet feltölt

Régóta ismert tény, hogy a természetes környezet, a növények zöldje, a virágok színpompája, a madarak csicsergése felölti a lelket, és feloldja a feszültséget. Amikor a természetben vagyunk, minden érzékszervünk élvezetes információkat kap, ez pedig segít visszatalálni a lelki egyensúlyunkhoz. A szabadtéri játék ezen kívül abban is támogatja a gyerekeket, hogy megismerjék a környezetüket: megtapasztalhatják az időjárás, az évszakok változásait, megismerkedhetnek a körülöttük élő növényekkel, állatokkal. Természetesen az is fontos szempont, hogy a kerti játszóeszközök tervezése is összhangban legyen a természettel. A FATMOOSE kerti játszótereinek ( https://fatmoose.hu/kerti-jatszoter) tervezésekor a természetesség áll a középpontban, és a tervezők azt is fontosnak tartják, hogy a játszóeszközök minden kertbe tökéletesen illeszkedjenek, és a gyerekek rajtuk keresztül játékosan fedezhessék fel a természet titkait.

Szabadtéri játék = társas élmények

A szabadtéri játék a kicsik szociális képességeit is erősíti. Játék közben ugyanis szükség van az együttműködésre, néha pedig konfliktusok is kialakulnak, amelyeket meg kell oldani. A társas készségek már azáltal is erősödnek, hogy a gyerekek egyszerűen csak beszélgetnek egymással. Vannak azonban olyan, introvertáltabb természetű gyerekek, akik számára egy zajos, nagy csapat inkább riasztó lehet. Nekik nem azzal teszünk jót, ha erőltetjük a beilleszkedést, hanem azzal, ha megteremtjük számukra a biztonságos teret a társas kapcsolatok kialakításához. A kerti játszótér ebben is segít, hiszen itt megtehetjük, hogy kevesebb gyereket hívunk meg egyszerre játszani. Ezekben a kis létszámú csoportokban szoktak a legszorosabb barátságok kialakulni!