4 ötlet, hogy a gyermeked megtanuljon bánni a pénzzel

Valljuk be, néha mi, felnőttek is küzdünk a családi kassza egyensúlyának megtartásáért, hiszen a legtöbben felnőttként próbáltuk elsajátítani a családi gazdálkodás mikéntjét. De hogyan tanítsuk meg a gyerekeknek, hogyan bánjanak a pénzzel?

A pénz nem boldogít – szokták mondani. Ez részben igaz is, hiszen egy vaskos bankszámla önmagában még senkit sem tett boldogabbá. Ám van egy sor olyan dolog az életben, amihez pénzre van szükség, az ételtől a kényelmes otthonon át az utazás nyújtottam élményekig. Épp ezért jó, ha már kis korban igyekszünk megmutatni a gyerekeknek, hogyan is működik a családi kassza, és mi kell ahhoz, hogy mindenre jusson belőle, amire szükség van.

Kezeljük a helyén a pénzt!

Sokan azt gondolják, hogy a legfőbb dolog, amit a pénzről a gyerekeknek megtaníthatunk, az, hogy nem ez a legfontosabb dolog az életben. Ebben egyfelől megint rengeteg igazság van, hiszen nem szabad, hogy egy márkás ruha vagy egy drága óra jelentse a világ közepét. Ennél vannak százszor értékesebb és fontosabb dolgok is. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a mai világban aligha lehet kiiktatni a pénz fogalmát az életünkből. Valamennyi pénzre mégis szükség van ahhoz, hogy megvegyük a minőségi ételt, pótoljuk a folyton kinőtt ruhákat, vagy kényelmes, barátságos otthonban éljünk. Épp ezért azzal együtt, hogy a shopping nem lehet az élet értelme, azt is érdemes megmutatnunk, hogy a jól kezelt pénzügyek, az egyensúlyban levő családi kassza igenis hozzá tud adni valamit az életünkhöz. A legjobb, ha egyfajta barátságos tárgyilagossággal közelítünk a pénzügyekhez.

Honnan jön és hová megy a pénzünk?

Ha tudunk őszintén beszélni a gyerekkel a pénzről, akkor arról is érdemes mesélni, honnan érkezik a számlánkra minden hónapban a pénz. Nem ért, ha tudják, hogy nem tudunk korlátlan mennyiséget kivenni belőle az automatából, és a kártyánk sem töltődik fel magától – a fizetésért nekünk minden hónapban el kell végezni a munkánkat. És arról sem árt, ha tudnak, hogy a vállalkozásoknak az az érdekük, hogy náluk költsük el a pénzünket. Amíg az árujukra, vagy a szolgáltatásukra valóban szükségünk van, addig ez természetes dolog, hiszen így működik a gazdaság. A bajok akkor kezdődnek, amikor csak egy pillanatnyi fellángolás miatt szeretnénk megvenni valamit, amire lényegében semmi szükségünk. Azt, hogy a családi kassza egyensúlyának megőrzése végett néha nem árt jobban átgondolni a vásárlásainkat, és nem engedni minden pillanatnyi kísértésnek, a hosszas beszélgetéseken kívül a saját példánkkal tudjuk a legjobban átadni.

Játékok a családi kassza modellezéséhez

A játékos pénzügyi nevelésről elsőként mindenkinek az olyan társasjátékok ugranak be, mint a Monopoly, Az élet játéka vagy a régi vágású Gazdálkodj Okosan. De már az egész kicsi gyerekekkel is játszhatunk boltosat, piacosat, ahol óhatatlanul szóba kerül a pénz és a családi kassza fogalma. A nagyobbak számára pedig számos applikáció és online játék segít a pénzügyi alapok elsajátításában – de a stratégiai játékok többsége is segíti annak a típusú távlati gondolkodásnak a kialakítását, amely a családi kassza megfelelő kezeléséhez szükséges. Ezek ugyanis mind ahhoz járulnak hozzá, hogy a játékos képes legyen rövid- és hosszú távú célokat kitűzni, és azok eléréséért konkrét lépéseket tenni.

A zsebpénz, mint a családi kassza előfutára

A zsebpénz és a házimunka elvégzéséért kapott pénz kérdéséről a szakértők véleménye is megoszlik. Van, aki szerint például a ház körüli feladatokért kapott pénz segít megérteni a munkaért kapott bér mibenlétét. Mások viszont úgy vélik, hogy vannak olyan munkálatok a ház körül, amelyből mindenkinek ki kell vennie a részét, mégpedig külön fizetség nélkül, egyszerűen azért, mert a család tagja. A zsebpénz terén inkább az összeg szokott fejtörést okozni: az, hogy mennyi a megfelelő, nagyon sok mindentől függ. Például attól is, hogy a gyerek ebből fizeti-e a napi ebédjét, vagy az iskolában eszik, milyen hosszú a napja – vagyis kell-e napi rendszerességgel költenie egy kis uzsonnára, hogy bírja estig, vagy délben már otthon van. Természetesen az adott családi kassza lehetőségei is behatárolják az összeghatárokat. Tény viszont, hogy a zsebpénz beosztása során lehet megtanulni, hogy néha jó a pénzünk egy részét félretenni egy nagyobb cél érdekében. Ehhez viszont az kell, hogy hagyjuk a gyereket néha hibát is elkövetni – ha azt is megérzi, milyen érzés utólag kissé megbánni egy vásárlást, hamarabb képes lesz bölcsebb döntéseket hozni e téren.

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta életmódblog (https://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője

Fotók: freepik.com