3 érv, hogy vedd komolyan az őszi szünetet!

Akár bevalljuk magunknak, akár nem, a szeptemberi sulikezdés maga a rémálom. A nyári vakáció felhőtlen hónapjai után hirtelen belecsöppenünk a korai kelésekbe, az estébe nyúló leckeírásokba, a kikérdezésekbe, a különórák leszervezésébe és a családlogisztika apró-cseprő mindennapos bugyraiba, hogy csak néhányat emeljünk ki a sorból. A munkahelyeken sem idilli a helyzet, hiszen ezerrel készülnek az év végi tervek, a jövő évi stratégiák. Pörgésben éljük a szeptemberi heteket, és nagyon gyorsan elszáll a nyáron gondosan begyűjtött energia és lendület, helyére érkezik viszont a türelmetlenség, a kapkodás és gyakran még a nyafogó gyerek is.

De érdemes kicsit előre pillantani és észrevenni a fényt az alagút végén! Ezt a reménysugarat úgy hívják, hogy őszi szünet, ami megálljt parancsol a rohanásnak, erőt ad a következő kihívásokhoz és örömteli időtöltést hoz a család minden tagjának. Hogy miért is kell komolyan venni az őszi szünetet? 3 fontos érvünk is van arra, mire jó ez az októberi iskolamentes hét.

A gyerek nemcsak az iskolapadban tanul!

Ahogy mi is a saját felnőtt munkahelyünkön, úgy a gyerekek is elfáradnak az iskolában, az ő kis munkahelyükön. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy reggeltől estig robotolnak. Számolnak, fogalmaznak, bifláznak, megérteni és megjegyezni próbálnak, olvasnak, szövegértenek. Kisebb-nagyobb sikerekkel és szorgalommal. Csupa-csupa komoly agytevékenység, ami hétfőtől péntekig biztosan ismétlődik, de gyakorta hétvégén is folytatódik. Szünetet kell tartani! Mint ahogy a zenében is…

Kell a szünet, amikor mást csinál a gyerek, és közben az agya, a szíve, a lelke, a szelleme úgy lazít, hogy könnyedén, észrevehetetlenül, de tanul. Új dolgokat ismer meg, szép tájakat fedez fel, rácsodálkozik a világra, kötelezettségek és elvárások nélkül kíváncsiskodhat és sajátíthat el fontos dolgokat. Van ideje rendesen enni és végre kialudhatja magát. A szabadidős tanulás is értékes ismeretszerzés, persze tegyük hozzá, akkor, ha nem csak a monitorok és digitális kütyük előtt tölti a gyermek. Fontos, hogy az őszi szünet értékes programokról, közös kirándulásokról, együtt főzésről, meseolvasásról, színházról vagy állatkertről szóljon. Hús-vér élményekről, amelyek hatékonyan egészítik ki az iskolában szerzett tudást. Tervezzük meg okosan az őszi szünet programokat, ne hagyjuk a véletlenre!

Az együtt töltött minőségi idő pótolhatatlan!

A hétköznapok mókuskerekében más a figyelem. Óhatatlanul is korlátok közé szorított az idő, amikor a család együtt lehet úgy igazán. Egymásra figyelve, játszva, kacagva, lazítva, szeretgetve. Amit a nyári nyaralás hetei alatt oly boldogan élünk át, azt kell felidéznünk az őszi szünet alatt is. A legjobb, ha anyának és apának is van még szabadsága, és a család elutazik. Például egy családbarát wellness szállodába, ahol mindenre van idő. Senkit nem nyomaszt a bevásárlás, a főzés vagy a mosogatás, nincs rohanás reggel az értekezletre, és eszünkbe se jut, hogy vajon a holnapi matek dolgozatra mindent begyakoroltunk-e. Ha megtehetjük, hogy kimozduljunk, lazán és együtt a család minden tagja, az színes élményeket és tartalmas, minőségi közös időt jelent majd. Érdemes félretenni a mobilokat, és inkább focizni, sakkozni, úszni, kártyázni, bicajozni, társasozni, csocsózni, de nem is soroljuk tovább. Ha a hétköznapokban nincs lehetőség együtt reggelizni, ebédelni vagy vacsorázni, az őszi szünet alatt pótoljuk be! Legyen ünnep az őszi szünet!

Irány az őszi természet!

Az október végi őszi szünet általában az utolsó időszak, amikor még kellemes a természetben időzni. Igaz, már előkerülnek a kabátok, sálak és sapkák, de még langyos a napsütés, és van valami megmagyarázhatatlanul jó érzés a levegőben. Lélegzetelállítóak a színek, selymes a levegő, mintha a természet még egy utolsót varázsolna a téli álom előtt. Nagyon sok tudományos értekezés szól arról, hogy legyünk minél többet a friss levegőn, töltsünk órákat az erdőkben, mert a szervezetünknek szüksége van ezekre a gyógyító energiákra. Nézzünk csak gyermekünkre egy kiadós kültéri futkosás vagy játék után. Milyennek is látjuk? Csillogó szeműnek, kipirult arcúnak, ragyogónak. Ennyire jót tesz a természetben tartózkodás minden kisembernek. És közben nekünk, felnőtteknek is. Legyen az őszi szünet csupa kirándulás, szabadtéri séta, kergetőzés, erdei termések gyűjtése, száraz falevelek rugdosása, az avar taposása. Boldoggá tesszük vele gyermekeinket. Boldoggá és nagyon szabaddá. Ez az érzés pedig ellensúlyozza a suliban, az osztályteremben töltött időt. Friss oxigénnel töltődik a szervezet, edződnek az izmok, nő a kitartás és ezzel együtt az ellenállóképesség.

Természetben tölteni az őszi szünet legjavát csak szervezés kérdése. Lehet úgy, hogy elutazunk, és lehet úgy is, hogy otthon maradunk, sőt lehet úgy is, ha befogjuk a nagymamát. Csak akarat és szervezés kérdése, de még nem késő…

 

Szerzőnk: Mészáros Marianna, a Happy Family utazási szakértője

Fotók: pixabay.com