3 dolog, amit egy apa megtaníthat a lányának

A férfiak nagyon fontos szerepet töltenek be a gyermekeik életében, az apával való kapcsolat pedig nem helyettesíthető az anyával. Sokszor elfelejtjük ugyanis, hogy milyen nagy hatással van egy lány életére, az önbizalmára és az érzelmi fejlődésére az, hogy az apja jelen van-e az életében vagy sem. És ha igen, akkor milyen formában.

Óriási tehát az apák felelőssége, de nézzük, hogy pontosan mit tehetünk az ügy érdekében mi, férfiak. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és elégedett felnőtt nővé váljon a lányunk, több dolgot kell megtanítanunk neki.

Szeretet és elfogadás

Egy gyermeknek két dolgot kell folyamatosan éreznie: azt, hogy az apja szereti őt és hogy úgy fogadja el, ahogy van. Ez kell ahhoz, hogy egészséges felnőtte váljon, akár fiúról van szó, akár lányról. Az apának is részt kell vennie a gyereknevelésben és a gyermeke életében. Értő figyelemmel, szeretettel és megértéssel.

Az apa ne csak egy másodlagos szereplő legyen, aki csupán a család egy nélkülözhető tagjaként, vagy kenyérkereső biodíszletként van jelen, hanem legyen aktív szülő: a játékosság, a kommunikáció, a tanítás, a közös élmények mind-mind erősítik köztük kapcsolatot és a gyermek bizonyosságát abban, hogy fontos az édesapja számára.

Minden nap kell találni időt a gyermekre és fontos, hogy ezidő alatt (legyen az akár 10 perc vagy egy óra) az apa csak és kizárólag rá figyeljen, és csakis vele legyen. A törődést és odafigyelést pedig már a születés pillanatában kell elkezdeni, sőt, már a magzat is megismeri, illetve megjegyzi a hangokat és érintéseket. Tévhit, hogy az apának elég 3 éves kortól bekapcsolódnia, mert akkor már az alapok felépítésére nincs lehetőség. Az apa szerepe valójában nem csak a várandóság ideje alatt kezdődik, hanem már a családtervezés során. Csakis így érhető el, hogy fontos szerepet töltsön be a gyermeke életében, hogy érezze, szeretik és elfogadják.

Milyen egy férfi

Olyan apának és férjnek kell lenned, amilyen férjet szeretnél a lányodnak – mondja lényegretörően a mondás. Az apa fontos a párválasztás szempontjából, hiszen egész életére mintát ad a lánynak. Nem csak azt látja, hogy hogyan viselkedik egy férj a feleségével és milyen lehet egy férfi és nő közti viszony, hanem arra is nagy hatással van, hogy a későbbiek folyamán hogyan látja önmagát egy kapcsolaton belül.  Azok a nők ugyanis, akik kislány korukban bensőséges, meghitt és bizalmi kapcsolatot ápoltak az édesapjukkal, leggyakrabban felnőtt korukban is jól választanak párt és nagyobb valószínűséggel élnek boldog házasságban. Nem mindegy például, hogy ő választ a saját igényei alapján, vagy örül, ha őt választják. Nem mindegy, hogy tartós kapcsolatban él vagy folyamatosan cserélgeti a partnereit. Nem mindegy, hogy elfogad egy kedvezőtlen helyzetet és beletörődik egy rossz kapcsolatba, vagy többnek érzi magát annál amit kap és vált, ha szükséges.

Milyen egy nő

Ahhoz, hogy ezt megtanulja egy lány, jó apa szükséges. A jó apa ugyanis pozitív, optimista és támogató. Az igyekezetért dicséri a gyermeket, nem az elért eredményért. A fejlődésért jutalmaz és nem a győzelemért. A képességekhez képest értékeli a változást, nem a többiekhez hasonlít. A jó apa tudtára adja a lányának, hogy mennyire különleges a számára, de azt is hozzáteszi, hogy a többi ember is ugyanolyan különleges valaki másnak. A jó apa segít felállni, ha szükséges és támaszt nyújt, de elenged, ha eljött az ideje. A jó apa azt mondja: gyönyörű vagy és okos. A jó apa tudja, hogy rajta múlik, a lánya szereti-e majd magát vagy sem.

Szerzőnk: Ficza János

 

Fotók: Freepik.com